Skip to content
FR | ENG | ESP
Beeld
Vaste schermresolutie Vloeiende schermresolutie Groter lettertype Kleiner lettertype Standaard grootte lettertype
Je bent hier: Start Realisaties

'Honger is mensenwerk, geen natuurlijk fenomeen'

Droogte in de Sahel. Oxfam International

[Foto: Oxfam International]

Vorig jaar werden meer dan 13 miljoen mensen in de Hoorn van Afrika door honger getroffen. Oxfam-Solidariteit luidt opnieuw de alarmbel, nu voor de situatie in West-Afrika. We spraken met Xavier Declercq, verantwoordelijke Noordwerking bij Oxfam-Solidariteit.
Hoe groot is het gevaar voor een nieuwe voedselcrisis?
Xavier Declercq. De aanwijzingen van een nakende crisis in West-Afrika zijn al maanden gekend. De graanproductie is met 26% gedaald t.o.v. van 2010. Landen zoals Niger, Tsjaad, Mali, Burkina Faso, Senegal, Gambia en Mauritanië zijn daarenboven nog bezig de crisissen van 2005, 2008 en 2010 te boven te komen. In december waren de prijzen 20 tot 80% hoger dan de gemiddelde prijs van de voorbije vijf jaren. En ze stijgen nog.

Vandaag leven 18,4 miljoen mensen in een uiterst kwetsbare situatie.

Wat zijn de oorzaken?

Xavier. De belangrijkste zijn een lagere oogst door te weinig regen, lage strategische voedselvoorraden, speculatie, hoge productiekosten en internationale voedselprijzen. De onveiligheid in naburige landen bracht een grote vluchtelingenstroom op gang die de voedselreserves verder uitputte.

De VN schatten dat vandaag 18,4 miljoen mensen in een uiterst kwetsbare situatie leven. Meer dan 1 miljoen kinderen zijn met ernstige ondervoeding bedreigd. Maar voedselonzekerheid is hier altijd en heeft ook structurele oorzaken. Zelfs in een jaar zonder voedselcrisis sterven 300.000 kinderen aan ondervoeding! Die vicieuze cirkel moet doorbroken worden.Welke oplossingen zie je hiervoor?

Xavier. Dit vereist een ontwikkelingsbeleid op lange termijn, met onder andere een voedselpolitiek die duurzame landbouwactiviteiten mogelijk maakt. Onze 'GROEI-campagne' is een voorbeeld van de alternatieven die wij daartoe aandragen.

We pleiten ook voor een coherent Europees ontwikkelingsbeleid ten overstaan van de Sahel-regio. Maar de nakende crisis vraagt ook actie op korte termijn. We moeten nú reageren op de 'early warnings'. Als we wachten tot de crisis uitbreekt, zal de menselijke kost opnieuw ontoelaatbaar hoog zijn. In Oost-Afrika stierven vorig jaar tussen de 50 en 100.000 mensen meer dan wanneer we eerder hadden ingegrepen.Welke acties onderneemt Oxfam?

Xavier. We deden al aanbevelingen voor nationale overheden en internationale instellingen. Begin april organiseerden we een lobbytour met vertegenwoordigers van West-Afrikaanse boerenorganisaties naar de Europese overheden en de Commissie. De Belgische regering maakte 10 miljoen euro vrij voor de regio.

We drongen tijdens de recente G8-top aan dat de regeringsleiders hun beloften m.b.t. voedselzekerheid zouden hard maken. Op de donorconferentie in Ethiopië eind mei drongen wij bij die overheden die te weinig hun duit in het zakje doen aan op een andere houding. Met onze lokale partners hebben we ook al humanitaire acties opgezet.Zien we morgen een 12-12 oproep op onze beeldschermen?

Xavier. Nog niet meteen, denk ik. De interesse van de media blijkt nog niet erg groot. De crisis is nog niet acuut genoeg. Het is ook in de eerste plaats de verantwoordelijkheid van de overheden om maatregelen te treffen zodat een dringende mobilisatie van grote geldsommen niet hoeft af te hangen van de media-aandacht. Een afwachtende houding zal de kosten van de hulp onnodig opdrijven en veel menselijk leed veroorzaken dat perfect kan vermeden worden. Honger is een fenomeen dat gecreëerd wordt door mensen.

Interview: Marjan CauwenbergMeer info:


Laatste aanpassing op ma 23 sep 2013
Artikel 4653 keer gelezen
Share/Bookmark