Skip to content
Beeld
Vaste schermresolutie Vloeiende schermresolutie Groter lettertype Kleiner lettertype Standaard grootte lettertype
Je klikpad:  Krediet voor arme pl ...

Krediet voor arme pluimveehouders in Ghana

Aangebracht door Trias op vr 03 aug 2012

In juli hebben bijna 200 leden van Guiffa toegang gekregen tot micro-kredieten. Het gaat om kansarme producenten van parelhoenderen. Trias heeft bemiddeld tussen hun boerenorganisatie en de lokale plattelandsbanken.

In Ghana zijn de regionale armoedecijfers erg uiteenlopend. In de noordelijke regio's waar Trias opereert, is meer dan de helft van de bevolking arm. De meeste mensen overleven op basis van landbouwactiviteiten.

Trias versterkt er Guiffa, een jonge vereniging van producenten, verwerkers en verkopers van parelhoenders. In totaal telt Guiffa meer dan duizend leden. 90 procent van de veehouders werkt extensief. Ze gebruiken dus geen diergeneesmiddelen of hoogwaardig voeder. Omdat ook de huisvesting van de parelhoenders pover is, lopen vooral bij de jonge dieren de sterftecijfers erg hoog op. Als ze in de bomen slapen, zijn ze vatbaar voor regen en koude. Ofwel worden ze opgegeten door vogels of slangen.

"In de meeste gevallen is de extensieve aanpak het gevolg van geldgebrek", zegt de plaatselijke Trias-medewerker Rogier Huijmans. "Bovendien wordt de kweek van parelhoenderen niet als een echte bedrijfsactiviteit aanzien. Van de weinige boeren die wel geld hebben, zijn er een deel die de parelhoender vooral beschouwen als een geschenk bij speciale gelegenheden zoals begrafenissen, bruiloften of offers."

Om de kweek van parelhoenderen te professionaliseren, heeft Trias toenadering bewerkstelligd tussen Guiffa en lokale plattelandsbanken. In Ghana ondersteunt Trias ook acht banken, waarbij de focus ligt op de ontwikkeling van financiële producten op maat van familiale boeren. "Van oudsher bieden alle banken producten aan voor loontrekkenden, grootschalige ondernemers en overheidsinstellingen. Voor kleine ondernemers was er tot voor kort niets", aldus Huijmans.

Bij veel plattelandsbanken in het noorden van Ghana is dankzij de samenwerking met Trias het besef ontstaan dat kleine ondernemers en familiale boeren ook kredietwaardig kunnen zijn. Zo heeft Trias trainingen en workshops georganiseerd waarbij zowel Guiffa als plattelandsbanken rond de tafel zaten. Vervolgens heeft Trias een grote rol gespeeld bij het uitdokteren van nieuwe financiële producten.

Het resultaat is dat 197 producenten van parelhoenderen vorige maand hun eerste lening kregen. Ze ontvangen het krediet niet cash, maar in de vorm van diergeneesmiddelen en voeder. "Een goede en accurate levering van deze diensten is dus cruciaal voor het succes van het kredietprogramma", weet Huijmans, die optimistisch gestemd is. "Ik reken er op dat de leden van Guiffa hun lening op tijd zullen terugbetalen en dat steeds meer kwekers toegang zullen krijgen tot krediet. Het einddoel is een duurzame relatie tussen boeren en banken, zonder bemiddeling van Trias."

www.triasngo.be


Artikel 2628 keer gelezen
Share/Bookmark

Elke organisatie is volledig verantwoordelijk voor de inhoud van haar bijdrage.
Deze bijdrage is niet noodzakelijk het standpunt van 11.11.11 - Koepel van de Vlaamse Noord-Zuidbeweging vzw.
Klik hier voor onze disclaimer


Disclaimer | RSS | Bescherming van de persoonsgegevens
Logo Combell