Skip to content
Beeld
Vaste schermresolutie Vloeiende schermresolutie Groter lettertype Kleiner lettertype Standaard grootte lettertype
Je klikpad:  IPS: Voetbal generee ...

IPS: Voetbal genereert energie

Aangebracht door IPS op zo 03 mrt 2013

Wetenschappers van de Harvard-universiteit hebben een voetbal ontwikkeld die de kinetische energie van het spel omzet in elektriciteit. Die kan 's nachts in ontwikkelingslanden gebruikt worden als verlichting.

Na een jaar werken met verschillende prototypes en pilootprogramma's hebben de onderzoekers een bal ontwikkeld die klaar is voor productie. Binnenin de bal zit een slingermechanisme dat de kinetische energie van het rollen, botsen en trappen omzet in elektrische stroom en die opslaat in een oplaadbare batterij.

Het hele mechanisme is beschermd in een erg duurzame mousse die bestand is tegen ruw terrein, en de bal kan dus niet leeglopen. De bal weegt amper 140 gram meer dan de officiële voorschriften voor voetballen van de FIFA.

 

Studeren

De batterij is een godsgeschenk in regio's waar er geen betrouwbare stroomvoorziening is. Een halfuurtje voetballen levert al drie uur aan verlichting op, via een meegeleverde, zuinige ledlamp.

Zo vormt de bal een broodnodig alternatief voor gevaarlijke alternatieven zoals kerosinelampen in regio's zonder betrouwbaar stroomnet. Verlichting is belangrijk, omdat ze leerlingen in ontwikkelingslanden de mogelijkheid geeft om 's avonds te studeren.

Het team produceert momenteel een paar honderd ballen per week, maar is een campagne begonnen om geld op te halen en zo het productieproces op te krikken.BRON:
IPS

Laatste aanpassing op ma 04 mrt 2013
Artikel 1330 keer gelezen
Share/Bookmark

Elke organisatie is volledig verantwoordelijk voor de inhoud van haar bijdrage.
Deze bijdrage is niet noodzakelijk het standpunt van 11.11.11 - Koepel van de Vlaamse Noord-Zuidbeweging vzw.
Klik hier voor onze disclaimer


Disclaimer | RSS | Bescherming van de persoonsgegevens
Logo Combell