Biogas helpt mensen en het klimaat

biogas-rwanda

Wilt u Joséphine Mukona aan een beter en gezonder leven helpen? En tegelijk iets doen tegen de klimaatopwarming?

Steun ons dan om haar en 99 andere Rwandese boerenfamilies aan biogas te helpen.

Gezondheidsproblemen door kookvuren

Wat is het probleem? In Rwanda koken vrouwen met hout of kolen. In hun slecht verluchte huisje krijgen de mama's ademhalingsproblemen en oogziektes van de rook. Ook hun kinderen krijgen van bij de geboorte te maken met die ongezonde rook.

Brandhout kopen is duur. Het haalt een grote hap uit het krappe budget van de gezinnen. Geld dat ze niet kunnen besteden voor schoolgerei, betere voeding en geneesmiddelen. Armoede achtervolgt hen.

Toch is er een uitweg: koemest.

Biogasinstallatie als duurzame oplossing

Veel boeren hebben een of twee koeien. Koemest is belangrijk om de akkers te bemesten. Maar de mest heeft nog andere kwaliteiten die de meeste gezinnen nog niet benutten. Want in een kleine biogasinstallatie levert de mest methaangas, een duurzame brandstof om te koken en gaslampen te laten branden. Het resterende slib dient als meststof.

De uitwerpselen van de koe gaan samen met water in de installatie. Door gisting ontstaat biogas. Het gas wordt gebruikt om te koken, als verlichting en soms als verwarming. Het overblijvende slib is een vruchtbare meststof waardoor de oogst vergroot.

Hoe kan u helpen?

Joséphine en haar man Armand hebben twee koeien, maar niet het geld om in zo'n biogasinstallatie te investeren. Daarom hebben ze uw hulp nodig.

Uw investering + koemest = 4 x winst

  • Veel betere gezondheid voor moeder en kind.
  • Geen kosten meer voor brandhout.
  • Bomen blijven staan, bossen blijven behouden.
  • U biedt een duurzame oplossing die het milieu spaart én veel jaren meegaat.

Met 20 kilo mest, de productie van twee koeien per dag, kan een gezin koken en 's avonds nog één of twee gaslampen laten branden.

Investering in een gezonde toekomst

Een biogasinstallatie kost 595 euro, een enorme investering voor een arme boerenfamilie. Gelukkig geeft de Rwandese overheid bijna 80% subsidie. Om de bossen te sparen én de boeren uit de armoede te halen.

Toch blijft de resterende kost van 129 euro onhaalbaar voor gezinnen die moeten rondkomen met 1 euro per dag. Met uw hulp kunnen Joséphine en Armand – en tientallen andere gezinnen - een biogasinstallatie aankopen.

De koeien zijn er al, nu nog de installatie!
Kunt u daarvoor zorgen? Elke bijdrage telt.

Omwille van verwerkingskosten, is het toegestane minimumbedrag € 10

 

Dit project is een voorbeeld van de programma’s waar 11.11.11 dit jaar financiering voor zoekt. Onze lidorganisatie Dierenartsen Zonder Grenzen begeleidt de werking van het biogasprogramma in Rwanda.

11.11.11 DOOR:

Deel dit artikel