De economie van ongelijkheid - debat met Ha-Joon Chang en Ivan Van de Cloot

 


Er zijn economen die de werkelijkheid beschrijven en economen die de werkelijkheid veranderen. Ha-Joon Chang is van de tweede soort. Zuid-Koreaan van geboorte, werkt in Groot-Brittannië aan de prestigieuze Cambridge universiteit en auteur van een aantal bestsellers over economie. De recentste: '23 dingen die ze je niet vertellen over het kapitalisme' en sinds kort ook 'Economie, de gebruiksaanwijzing'.

De economie veranderen, dat wil ook 11.11.11. Omdat we tegen de grenzen aan botsen. Ecologische grenzen waar we niet boven kunnen, sociale grenzen waar we niet onder mogen. Ha-joon Chang toont dat het kan door betere en eerlijke regels op vlak van handel, fiscaliteit, klimaat. Cruciale uitdagingen, die we graag samen aangaan.

Naar aanleiding van zijn nieuwe boek 'Economie. De gebruiksaanwijzing' nodigden 11.11.11 en MO* Chang uit om in Brussel zijn visie op vrijhandel, groei en welvaart in een mondialiserende wereld te geven.

Na de lezing volgde een debat tussen Ha-Joon Chang en Ivan Van de Cloot van Itinera Instituut. Het debat werd gemodereerd door John Vandaele, journalist bij MO*. De inleiding gebeurde door Bogdan Vanden Berghe, directeur van 11.11.11

 

 

ha-joon-chang 2Biografie Ha-Joon Chang

Ha-Joon Chang (Zuid-Korea, 7 okt 1963) is één van de toonaangevende economisten gespecialiseerd in ontwikkelingseconomie. Hij doceert aan de University of Cambridge. Hij is lid van het 'Center for Economic and Policy Research' in Washington, D.C.

Voor zijn werk ontving hij verscheidene prestigieuze prijzen zoals de Wassily Leontief Prize in 2005 (eerdere winnaars waren oa Amartya Sen, John Kenneth Galbraith, Herman Daly, Alice Amsden en Robert Wade). Chang werd door Prospect magazine opgenomen in de top van 'World Thinkers' in 2013.

Hij was adviseur bij de wereldbank, de Aziatische Ontwikkelingsbank en de Europese Investeringsbank. Hij gaf ook advies aan verschillende VN-agentschappen en aan Oxfam. Chang zetelt in het bestuur van de Academics Stand Against Poverty (ASAP).
chan economie eenhandleiding
Voor zijn boek 'Bad Samaritans: The Myth of Free Trade and the Secret History of Capitalism' kreeg hij applaus van Nobelprijs winnaar voor Economie, Joseph Stiglitz.

Zijn recentste boeken werden in het Nederlands vertaald en zijn uitgegeven bij Nieuw Amsterdam: "23 dingen die ze je niet vertellen over het kapitalisme" (nov 2010) en "Economie. De gebruiksaanwijzing" ( eind juni 2014).

 

Ha-Joon Chang in de pers
Naar aanleiding van de publicatie van de nederlandse vertaling van zijn recentste boek, verschijnen recensies en interviews in de Nederlandstalige pers.

 

Biografie Ivan Van de Clootvandecloot

Ivan Van de Cloot studeerde economie aan de Universiteit van Antwerpen en was er nadien ook twee jaar onderzoeksassistent in het domein van de openbare financiën. Nadien droeg hij als consultant bij aan de voorbereiding van de liberalisering van elektriciteit en gas in België. Vervolgens werkte hij zes jaar lang als econoom bij de economische studiedienst van BBL/ING België.

Buiten de conjunctuuranalyse legde hij zich vooral toe op analyse van structurele kenmerken van de Belgische economie. Naast pensioenen schreef hij hier ook over liberalisering van het treinverkeer, de economische aspecten van immigratie, ondernemerschap en gezondheidszorg.

Als commentator bij financiële en economische gebeurtenissen, treedt hij ook regelmatig naar voren in de geschreven en audio-visuele media.

Hij is ook Executive Professor economie aan de Universiteit Antwerpen Management School en heeft een column in de Tijd.

Ivan Van de Cloot is voor Itinera auteur van 'Onze pensioenerfenis' en co-auteur van 'Het grijze goud', waarin een strategische visie voor respectievelijk ons pensioenstelsel en ouderenzorg wordt ontwikkeld. Hij is chief economist bij Itinera.

 

11.11.11 DOOR:

Deel dit artikel