Skip to content
Beeld
Vaste schermresolutie Vloeiende schermresolutie Groter lettertype Kleiner lettertype Standaard grootte lettertype
Je klikpad:  Sarayaku krijgen gel ...

Sarayaku krijgen gelijk in proces over olieconcessie

Aangebracht door 11.11.11 op do 02 aug 2012
Dit artikel maakt deel uit van DOSSIER:
SOS Yasuni (Ecuador)

sarayaku-blumenmaedchenGoed nieuws van de Sarayaku-gemeenschap in Ecuador. Na tien jaar gerechtelijke strijd heeft zij gewonnen van de overheid. De uitspraak van het Interamerikaans Hof voor de Mensenrechten kan een belangrijk precedent scheppen voor andere conflicten over olie- en mijnbouwconcessies.Bijna dertig jaar lang hebben oliemaatschappijen geaasd op de enorme olievoorraaden onder de voeten van de inheemse bevolkingsgroep van Sarayaku in het Ecuadoriaanse Amazonewoud.

In 1996 kreeg het Argentijns bedrijf Compañia General de Combustibles een concessie in handen. Nog enkele jaren konden de Sarayaku het project tegenhouden. Maar in 2003 vernietigde het leger 260 hectare woud en plaatste 1,5 ton explosieven. Een groot deel daarvan ligt nog steeds onder de grond.

De Sarayaku trokken naar het Interamerikaans Hof voor de mensenrechten (IACHR) en kregen daar eind juli gelijk. Het IACHR achtte de overheid verantwoordelijk voor de schending van de rechten van de Sarayaku. Ze moet een compensatie betalen en in heel het gebied de explosieven ontruimen. Bovendien bevestigde het hof het recht van de Sarayaku op een eigen, duurzame ontwikkeling.

De Sarayaku zijn uiteraard erg tevreden met de uitspraak. Ze willen iedereen bedanken die solidair is geweest met hen en is opgekomen voor hun rechten. "We wonnen deze zaak dankzij de enorme steun van mensen en organisaties. We zullen erop toezien dat de uitspraak wordt gerespecteerd."

Marjan Cauwenberg 

Zie ook:


Laatste aanpassing op ma 17 dec 2012
Artikel 2018 keer gelezen
Share/Bookmark


Disclaimer | RSS | Bescherming van de persoonsgegevens
Logo Combell