Skip to content
Beeld
Vaste schermresolutie Vloeiende schermresolutie Groter lettertype Kleiner lettertype Standaard grootte lettertype
Je klikpad:  Fademype zet jonge s ...

Fademype zet jonge schrijnwerkers op juiste spoor

Aangebracht door Trias op ma 16 jul 2012

Fademype levert in El Salvador diensten aan kleine ondernemers die stap voor stap een bedrijfje ontwikkelen. Eén van die ondernemende mensen is de 21-jarige schrijnwerker Jorge Alberto Rodriguez.

Na zijn schoolcarrière werkte Jorge enkele jaren in dienst van andere meubelmakers. Zijn dagloon bedroeg twee à drie dollar. Voor een jonge vrijgezel in Los Nonualcos - één van de armere regio's in El Salvador - is dat net voldoende om in leven te blijven.

Samen met vier collega's smeedde Jorge plannen om een eigen zaak op te starten. In 2010 werd hun droom werkelijkheid, dankzij de ondersteuning van Fademype. Deze partner van Trias zorgt onder meer voor technische trainingen en de toegang tot microkredieten.

"Met de steun van Fademype konden we de nodige machines installeren in ons atelier", zegt Jorge. De productie van meubels op basis van gerecycleerd hout valt bovendien in de smaak van de consument. Met hun coöperatie Aprospen mikken de vijf jonge schrijnwerkers in de eerste plaats op milieubewuste klanten.

Tegenwoordig bedraagt het maandloon van Jorge 240 dollar. Met die som is de jonge meubelmaker in staat om een deel van het schoolgeld te betalen voor zijn jongere broers en zussen.

De werkloosheidsgraad in Los Nonualcos is zo hoog dat de meeste jongeren enkel aan de armoede kunnen ontsnappen door zelf een economische activiteit op te starten. Wie niet slaagt, dreigt ten prooi te vallen aan de welig tierende straatcriminaliteit.

In 2011 investeerde Trias 1,2 miljoen euro in Centraal-Amerika. Met dat budget werden alleen al in El Salvador drie lokale partnerorganisaties versterkt. Eén van die organisaties is Fademype. Ook een koepelorganisatie van negen boerencoöperaties en een netwerk van elf basisgroepen voor ondernemende vrouwen krijgen steun van Trias.

www.triasngo.be
Artikel 2229 keer gelezen
Share/Bookmark

Elke organisatie is volledig verantwoordelijk voor de inhoud van haar bijdrage.
Deze bijdrage is niet noodzakelijk het standpunt van 11.11.11 - Koepel van de Vlaamse Noord-Zuidbeweging vzw.
Klik hier voor onze disclaimer


Disclaimer | RSS | Bescherming van de persoonsgegevens
Logo Combell