Skip to content
Beeld
Vaste schermresolutie Vloeiende schermresolutie Groter lettertype Kleiner lettertype Standaard grootte lettertype
Je klikpad:  "Unicafes moet famil ...

"Unicafes moet familiale landbouw verankeren in Brazilië"

Aangebracht door Trias op ma 09 jul 2012

De onderneming SLC Agrícola heeft enkele maanden geleden 29.000 hectare grond opgekocht in de Braziliaanse deelstaat Mato Grosso. Aan onderzoeker Amadeu Bonato en boerenleider Roberto Baggio vroeg Trias tekst en uitleg.

SLC Agrícola werd in 1945 opgericht door drie Duitse inwijkelingen. Vandaag heeft het bedrijf 305.000 hectare landbouwgrond in bezit. Dat is bijna de helft van het totale landbouwareaal in Vlaanderen. De onderneming produceert soja, katoen en maïs op 14 locaties, verspreid over zes Braziliaanse deelstaten.

Ligt de doorsnee Braziliaan nog wakker van de verdere uitbreiding van het grootgrondbezit? "De greep van buitenlanders op de landbouwgrond in Brazilië is in elk geval verontrustend", zegt Amadeu Bonato van de onderzoeksinstelling Deser. "Speculanten deinzen er niet voor terug om op vruchtbare grond bomen aan te planten in plaats van voedingsgewassen."

Dat het grootgrondbezit vrij spel krijgt, heeft volgens Bonato te maken met de kwetsbaarheid van de familiale landbouw. Veel boeren hebben geen opvolger, stelt hij vast. "Daarom is het van belang dat in Brazilië een debat wordt opgestart over de toekomst van de landbouwproductie. De voedselzekerheid voor een groot deel van de bevolking hangt ervan af", meent de onderzoeker.

Volgens Bonato is Unicafes, de nationale koepel van landbouwcoöperaties, goed geplaatst om het debat op gang te trekken. Deze partner van Trias werd in 2005 opgericht en telt inmiddels 400.000 leden, stuk voor stuk kleinschalige familiale boeren. "De economische noden moeten gekoppeld worden aan de sociale ontwikkeling op het platteland", zo vat Bonato de uitdaging samen.

Roberto Baggio, boerenleider van MST, verwacht niet veel heil van de federale overheid. "Die spendeert van haar totale landbouwbudget slechts 15 procent aan de familiale boeren", luidt het. De belangenverdediger van de landloze boeren betreurt ook dat "Brazilië geen nationalistische burgerij heeft, die haar belangen binnen een nationale strategie voor landbouwontwikkeling verdedigt."

Baggio lanceert een oproep aan alle organisaties en bewegingen die verbonden zijn aan de familiale landbouw in Brazilië om zich nog beter te organiseren. "Vertrekkend van een algemene ontwikkelingsstrategie moeten ze aan één zeel trekken om onze voedselsoevereiniteit te vrijwaren", besluit de boerenleider.

Trias versterkt in Brazilië niet enkel Unicafes, maar ook de spaar- en kredietcoöperaties van Cresol Baser. De voorbije 15 jaar heeft dit netwerk ervoor gezorgd dat vele tienduizenden kansarme boerengezinnen hun eerste spaarrekening konden openen en krediet kregen voor de aankoop van zaaigoed, vee en machines.

www.triasngo.beArtikel 1750 keer gelezen
Share/Bookmark

Elke organisatie is volledig verantwoordelijk voor de inhoud van haar bijdrage.
Deze bijdrage is niet noodzakelijk het standpunt van 11.11.11 - Koepel van de Vlaamse Noord-Zuidbeweging vzw.
Klik hier voor onze disclaimer


Disclaimer | RSS | Bescherming van de persoonsgegevens
Logo Combell