Skip to content
Beeld
Vaste schermresolutie Vloeiende schermresolutie Groter lettertype Kleiner lettertype Standaard grootte lettertype
Je klikpad:  Rendabele boeren lop ...

Rendabele boeren lopen verhoogd risico in Congo

Aangebracht door Trias op wo 30 mei 2012

Om het hongerprobleem in Congo ten gronde aan te pakken, is het cruciaal om de rechtszekerheid voor familiale boeren te verhogen. Vooral het grondbezit is een thema dat de boeren kopzorgen baart. Trias trekt het debat op gang.

In grote delen van Congo zijn de kleine boeren in de loop der jaren massaal verdreven van hun gronden. Dat is bijvoorbeeld het geval in de provincie Katanga, in het zuidoosten van Congo. Daar moest de gezinslandbouw wijken voor mijnbedrijven die miljoenen hectare grond inpalmen. Om te overleven, zien veel lokale bewoners zich gedwongen om af te dalen in de mijnschachten.

Ook in het westen van Congo, waar Trias actief is, moeten de boeren het rooien met erg kleine percelen. De beste stukken grond zijn in hand van agro-industriële ondernemingen. In de meeste gevallen gaat het om plantageholdings met verwerkingsinstallaties. Omdat die units niet altijd in gebruik zijn, groeit de irritatie bij de plaatselijke boeren. Trias versterkt de boerenorganisatie Repam, die er de voorbije jaren in geslaagd is om een aantal landbouwgronden te recupereren.

Individuele boeren die er in Congo toch in slagen om op hun stukje grond een mooie opbrengst te realiseren, lopen een verhoogd risico. Want in dat geval durven dorpshoofden wel eens het gewoonterecht inroepen om die grond op te eisen. Op die manier worden boeren ontmoedigd om hun productie te intensifiëren. Een verhoging van de landbouwproductie is enkel mogelijk indien de boeren zich kunnen beroepen op een wettelijk kader voor hun grondbezit.

Vorig jaar heeft het Congolese parlement voor het eerst een kaderwet voor de landbouw goedgekeurd. Omdat er nog geen uitvoeringsbesluiten zijn, is het onduidelijk in welke mate deze wet meer rechtszekerheid zal bieden voor het grondbezit van familiale boeren. Intussen wil Trias, samen met zijn partners in AgriCongo, het onderwerp hoog op de agenda houden.

Het grondbezit is immers één van de thema's die aan bod komen tijdens de 26 workshops die georganiseerd worden voor boerenleiders uit heel Congo.  Met de workshops wil AgriCongo ook de samenwerking verbeteren tussen de lokale en regionale boerenorganisaties, zodat ze met één stem de belangen van de familiale landbouw kunnen verdedigen.

www.triasngo.be
Artikel 1215 keer gelezen
Share/Bookmark

Elke organisatie is volledig verantwoordelijk voor de inhoud van haar bijdrage.
Deze bijdrage is niet noodzakelijk het standpunt van 11.11.11 - Koepel van de Vlaamse Noord-Zuidbeweging vzw.
Klik hier voor onze disclaimer


Disclaimer | RSS | Bescherming van de persoonsgegevens
Logo Combell