Skip to content
Beeld
Vaste schermresolutie Vloeiende schermresolutie Groter lettertype Kleiner lettertype Standaard grootte lettertype
Je klikpad:  Mexicaanse migratie ...

Mexicaanse migratie naar VS valt fors terug

Aangebracht door IPS op di 24 apr 2012

De migratiestroom van Mexicanen naar de Verenigde Staten is fors geslonken. Dat blijkt uit een analyse van het Pew Hispanic Center. Voor het eerst in veertig jaar komen er evenveel Mexicanen de VS binnen als er terugkeren naar Mexico.

"De grootste immigratiegolf uit één enkel land in de geschiedenis van de Verenigde Staten is tot stilstand gekomen", besluiten Jeffrey Passel, D'Vera Cohn en Ana Gonzalez-Barrera, auteurs van het rapport.

Van 2005 tot 2010 kwamen ongeveer 1,4 miljoen Mexicanen de VS binnen en trokken er ongeveer evenveel Mexicaanse migranten en hun in de VS geboren kinderen terug naar Mexico. De netto-migratie bedraagt dus 0. Het is voor het eerst in veertig jaar Mexicaanse immigratie dat dit gebeurt.

Dalende werkgelegenheid

Vergelijken we dat met de periode 1995-2000 dan zien we dat de situatie dramatisch veranderd is. Toen kwam 3 miljoen Mexicanen de VS binnen en gingen er minder dan 700.000 terug. Een overschot van ruim 2,3 miljoen.

Als mogelijke oorzaken van de forse daling geeft het rapport onder meer de dalende werkgelegenheid, de strengere grenscontroles, de toename van het aantal uitzettingen en de daling van het Mexicaanse geboortecijfer.

Het is "de eerste significante afname in minstens twee decennia van het aantal Mexicaanse immigranten dat zonder toestemming in de VS leeft – naar 6,1 miljoen in 2011, een daling ten opzichte van een piek van bijna 7 miljoen in 2007", aldus het rapport.

12 miljoen Mexicanen

Er wonen nu ongeveer 12 miljoen Mexicanen in de VS, waarvoor dus de helft zonder vergunning.

Ook het aantal Mexicanen dat aan de grens werd onderschept bij een poging om illegaal het land binnen te komen, is fors gedaald, van meer dan 1 miljoen in 2005 naar 286.000 in 2011, "wellicht een indicatie dat minder immigranten zonder vergunning de grens proberen over te steken", aldus de auteurs. In dezelfde periode hebben de Amerikaanse autoriteiten namelijk fors geïnvesteerd in hun grenscontroles, zeggen ze.

De VS tellen nu bijna 40 miljoen migranten. Mexico is veruit het belangrijkste land van herkomst. De Mexicanen zijn goed voor 30 procent van alle migranten, de Chinezen, de tweede grootste groep, vertegenwoordigen 5 procent.

Het Pew Hispanic Center is een onderdeel van het Pew-onderzoekscentrum in Washington. Voor het rapport analyseerden de onderzoekers cijfers van vijf Mexicaanse en vier Amerikaanse overheidsbronnen, onder meer recente volkstellingen in beide landen.BRON:
IPS

Laatste aanpassing op wo 25 apr 2012
Artikel 962 keer gelezen
Share/Bookmark

Elke organisatie is volledig verantwoordelijk voor de inhoud van haar bijdrage.
Deze bijdrage is niet noodzakelijk het standpunt van 11.11.11 - Koepel van de Vlaamse Noord-Zuidbeweging vzw.
Klik hier voor onze disclaimer


Disclaimer | RSS | Bescherming van de persoonsgegevens
Logo Combell