Skip to content
Beeld
Vaste schermresolutie Vloeiende schermresolutie Groter lettertype Kleiner lettertype Standaard grootte lettertype
Je klikpad:  Nawal el Saadawi

Nawal el Saadawi

Aangebracht door 11.11.11 op za 08 dec 2007

Nawal el Saadawi (27 oktober 1931) is een Egyptische gynaecologe, moslimfeministe, politiek activiste en schrijfster. Haar werk bevat toneelstukken en werken over de religieus opgelegde plichten van vrouwen in Abrahamitische religies (in het bijzonder de islam), geweld tegen vrouwen en mensenrechtenactivisten en feminisme.

El Saadawi werd geboren in het kleine dorp Kafr Tahla aan de overs van de Nijl in een gezin waar in totaal 9 kinderen geboren werden. Haar vader was een ambtenaar werkzaam bij het Ministerie van Onderwijs in Caïro, die tijdens de mislukte opstand van 1919 tegen de Britse koloniale troepen had gevochten. Hij was een gematigd progressief ingestelde man die haar zelfrespect aanleerde en voor haar mening uit te komen.

Op Nawal werd op 6-jarige leeftijd infibulatie, een vorm van vrouwenbesnijdenis, toegepast, een praktijk die ze later wereldwijd bestrijden zou als "genitale en psychische verminking die de eerbaarheid van vrouwen vermindert en in strijd is met de islamitische leer".

Nawal studeerde af als dokter. Ze was echter ook actief in de vrouwenbeweging en andere (linkse) bewegingen, en dat engagement kosste haar uiteindelijk haar job bij Volksgezondheid. Ook haar boeken vielen niet in de smaak bij de overheid. Onder meer vanwege haar fanatieke inzet voor de rechten van vrouwen werd ze in 1981 opgesloten wegens "misdaden tegen de staat". Na de moord op president Sadat werd ze vrijgelaten. Daarna werd ze steeds vaker bedreigd door islamitische fundamentalisten. In 1991 verhuisde ze naar de VS waar ze les gaf aan verschillende universiteiten. Sinds 1996 woont ze echter opnieuw in Egypte. Ze is een van de belangrijkste hedendaagse auteurs in Egypte. Haar werk is in diverse talen vertaald.


Laatste aanpassing op ma 10 dec 2007
Artikel 6491 keer gelezen
Share/Bookmark


Disclaimer | RSS | Bescherming van de persoonsgegevens
Logo Combell