Acción Ecológica

Milieuorganisatie Acción Ecológica staat bekend voor haar vernieuwende campagnes waarmee ze de aandacht trekt in binnen- en buitenland.  Zo lag Acción Ecológica aan de basis van de spraakmakende Yasuní-campagne 'Keep the oil in the ground'.

Ook toen de overheid dit innoverende initiatief overnam en later opgaf is Accón Ecológica blijven verderwerken rond Yasuní, samen met het collectief YASunidos. Ze ijveren verder voor een verbod op petroleumontginning in dit waardevolle gebied.

De omvang en de impact van de petroleumexploitatie in Ecuador is groot, op het milieu en op de getroffen lokale gemeenschappen.

Acción Ecológica werkt heel nauw samen met lokale inheemse organisaties en begeleidt hen bij het verdedigen van hun rechten. Samen monitoren ze bijvoorbeeld voortdurend het milieu in die zones waar petroleumbedrijven actief zijn. Op die manier brengen ze de toestand op deze plaatsen in kaart, zodat de bevolking gefundeerde aanklachten kan formuleren.

Daarnaast versterkt Acción Ecológica de lokale organisaties en gemeenschappen met vorming, informatie en technische begeleiding. Zo leiden ze bijvoorbeeld lokale woordvoerders op en organiseren uitwisselingen tussen de bewoners van verschillende getroffen gebieden.