1 op de 150 vrouwen sterft door bevalling

In de Democratische Republiek Congo sterft ongeveer 1 op de 150 vrouwen aan de gevolgen van een bevalling. Dit is 100 keer meer dan in ons land. Dokters van de Wereld, Artsen Zonder Vakantie en Memisa bundelen hun krachten en lanceren een bewustmakingscampagne over de toegang tot gezondheidszorg voor Afrikaanse vrouwen.

"Dit is mijn vierde zwangerschap. Ik dacht dat alles goed zou verlopen, maar plotseling voelde ik heel veel pijn in mijn onderbuik. Ik wist dat er een probleem was." Sanza is een Congolese vrouw van 26 jaar oud. Bij duizenden andere vrouwen in haar land klinkt hetzelfde verhaal. "In het dorp zijn er geen artsen en het gezondheidscentrum is 28 kilometer verder ... Gelukkig is mijn zoon hulp gaan zoeken want mijn leven hing aan een zijden draadje. Ik heb veel geluk gehad."

Omdat een veilige bevalling geen kwestie van geluk mag zijn ...

Cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie tonen aan dat dagelijks 830 vrouwen sterven aan de gevolgen van hun zwangerschap of bevalling. 99% procent van deze vrouwen woont in ontwikkelingslanden. Deze realiteit is het resultaat van verschillende factoren, onder meer door de kwaliteit van de opleidingen en de slecht uitgeruste gezondheidscentra. Ook de moeilijke bereikbaarheid van gezondheidscentra en de hoge kosten zijn belangrijke oorzaken.

Dagelijks sterven 830 vrouwen aan de gevolgen van een zwangerschap of bevalling

Help Sanza

In een korte video tonen de drie ngo's een reële situatie. Complicaties tijdens een zwangerschap. Een afgelegen ziekenhuis. Moeilijke wegen. Een levensbedreigende situatie. Aan het einde van de video wordt de kijker uitgenodigd om te reageren: een simpele klik om de auto te laten starten. Een simpele klik die de kijker bewustmaakt van vergelijkbare situaties die zich in DR Congo en in vele andere Afrikaanse landen dagelijks afspelen. 

Samen starten we de auto

Deze campagne kan alleen werken als ze op grote schaal wordt verspreid. Naast hun uitgebreide netwerken worden de drie ngo's ondersteund door toprallyrijders. Stéphane Henrard, Vanina Ickx en Ari Vatanen mobiliseren zich om de film massaal te verspreiden. 

 

Het is simpel, als ik tijdens mijn bevalling geen toegang tot basisgezondheidszorg had, was mijn zoon Ado er vandaag misschien niet geweest zijn. Ik ga regelmatig naar Mali, waar de meerderheid van de vrouwen op de vloer bevalt. Zonder arts. Zonder proper water. Zonder iets. Daar is een kind op de wereld zetten een klein wonder, meer dan waar dan ook. En 'in leven blijven' zou voor geen enkele moeder ter wereld een wonder moeten zijn. Vanina Ickx

 

Gezondheidszorg voor iedereen, 3 organisaties bundelen hun krachten

Memisa, Artsen Zonder Vakantie en Dokters van de Wereld strijden elk op hun manier tegen moedersterfte. Ze werken ter plaatse om de bevolking en de gezondheidsstructuren te ondersteunen, ondanks de momenteel zeer gespannen situatie in DR Congo.

De drie medische organisaties bundelen hun krachten om zich in te zetten voor vijf prioriteiten:

  • geografische en financiële toegang tot gezondheidszorg;
  • goed uitgeruste gezondheidsstructuren;
  • opgeleid gezondheidspersoneel;
  • kwaliteitsvolle medische behandelingen en medicatie;
  • water en elektriciteit in de gezondheidsstructuren.

Om de video te delen en voor meer informatie: www.gezondheidszorgvooriedereen.be

 

 

Deel dit artikel