11.11.11 en Belgische kunstenaars bundelen krachten tegen onrecht

 Persbericht
28 oktober 2008

11.11.11 stelde vandaag in kunstencentrum Wiels een uniek project voor: “Uitgedrukt”. Een jaar lang reisden 22 blanco boekjes langs het kruim van de Belgische kunstenaars. Opkomende talenten, maar ook klinkende namen zoals Michaël Borremans, Luc Tuymans, Mauro Pawlowski, Lieve Blancquaert en Joke Van Leeuwen maakten van elke bladzijde een heus kunstwerk, waarna het boekje zijn traject vervolgde naar de volgende artiest. Het resultaat is verbluffend. Maar liefst 320 kunstwerken geven ons een staalkaart van de Belgische hedendaagse kunst met verschillende technieken, zowel beeldende kunst als literaire hoogstandjes. 44 werken werden door een jury geselecteerd en zijn nu samengebracht. Het gevarieerde en verrassende resultaat ligt op 29 oktober samen met Knack in de krantenwinkel. De opbrengst gaat integraal naar 11.11.11.


Op dinsdag 15 mei 2007 kregen tweeëntwintig bekende en minder bekende Vlaamse kunstenaars elk een blanco boekje uit de handen van Vlaams Minister van Cultuur Bert Anciaux. Hierop konden ze hun creatieve brein loslaten. Ze mochten zich laten inspireren op de visie en de aanpak van 11.11.11, maar dat hoefde niet. Van hen werd verwacht dat ze het boekje binnen de twee weken doorgaven aan een bevriend kunstenaar. Het idee werd aan 11.11.11 aangereikt via Diederic Buerman, al jarenlang actief in het boekenvak. Hij maakte, met zijn ervaring als boekbinder, samen met Rosa Pattijn de handgebonden boekjes. Zo kregen ze net die aparte toets. 

Het werd een voorspoedige reis: Op het einde van hun traject leverden de 22 boekjes niet minder dan 320 kunstwerken op, waarvoor 11.11.11 alle kunstenaars enorm dankbaar is. Het traject van de kunstige boekjes was te volgen op www.11.be/uitgedrukt . Uit die grote oogst selecteerde een professionele jury - die bestond uit Anna Luyten (redacteur Knack), Frederik Leen (Directeur Museum voor Schone Kunsten Brussel), Sven Vanderstichelen (curator Contemporary Art Exhibitions) en Jos Geysels (voorzitter Boek.be en 11.11.11) - de 44 werken voor ‘Uitgedrukt. Kunst voor 11.11.11’. Maar ook de werken van de kunstenaars die niet in het boek staan, zijn beslist de moeite waard om te bekijken.
U vindt ze op Flickr-fotogalerij via www.11.be/uitgedrukt.  

Het project bleek ook voor de kunstenaars inspiratievol te zijn.
Enkele reacties: 
  • "Je hebt er in de wereld die zijn om te hebben en anderen die hebben om te zijn. Het ergste is dat er mensen bestaan die hebben om te hebben. Ik droom van een samenleving waarin iets wonderlijks mogelijk is, een samenleving waarin het hoogste doel alleen maar dit is: zijn om te zijn. Maar zelfs daarvoor is 'hebben' nodig: rijst, maniok,maïs, aidsremmers en liefde. God, dat daar ook liefde voor nodig is, dat is misschien wel het allerergste.Want liefde is helaas gespecialiseerd in dit ene: tekortschieten."
    Luuk Gruwez

  • "Door het vragen van een actieve deelneming krijgt de kunstenaar de kans om te reflecteren over de doelstellingen van het project, over de nood aan financiële middelen voor de minder sterk geplaatste mensen op onze wereld en de verantwoordelijkheid van onze overheden. Het biedt tevens de kans aan kunstenaars om hun eigen maatschappelijke betrokkenheid te toetsen aan hun artistieke integriteit."
    Jan van Imschoot

  • "Vooral het concept van het project sprak mij aan: een boekje dat wordt doorgegeven zoals de poëzie-boekjes uit onze kindertijd. Daarbij speelt het verrassingseffect een grote rol en het idee dat we op deze speelse wijze iets kunnen bijdragen heeft mij meteen doen beslissen eraan deel te nemen. De tekening die ik gemaakt heb verwijst daarom ook naar de leefwereld van het kind. Het is een op het eerste zicht onschuldig beeld van een kind aan de rand van het water met in zijn nabijheid een reddingsboei zoals 11.11.11 dit hopelijk voor velen kan zijn."
    Luc Dondeyne

Tentoonstelling en veiling
De originele boekjes worden geveild door Veilinghuis Bernaert op 17 december ten voordele van 11.11.11. Iedereen kan ze komen bewonderen tijdens de tentoonstelling in Veilinghuis Bernaerts op 12, 13 en 14 december doorlopend van 10u tot 18u. Donderdag 11 december is er een speciale nocturne van 18u tot 21u.  

Het boek “Uitgedrukt. Kunst voor 11.11.11” ligt op 29 oktober in de krantenwinkel bij Knack en is verkrijgbaar via de webwinkel van 11.11.11 www.11.be/winkel .  Lijst geselecteerde kunstenaars:
Bart Janssen, Bart Moeyaert, Bart Schoofs, Begga Martens, Bernard Dewulf, Carl Uytterhaeghen, Charif Benhelima, Charles Ducal, Christine Buyse, Christophe Lezaire, Elvis Peeters, Filip Ysenbaert, Fred Bervoets, GAL, Luuk Gruwez, Guillaume Bijl, Harry Heirmans, Jan Van Imschoot, Joke Van Leeuwen, Kamiel Vanhole, Karel Wouters, Kasper Baele, Koen Peeters, Koen Van Den Broek, Kristof Degrauwe, Leonard Nolens, Lieve Blancquaert, Luc Dondeyne, Luc Tuymans, Marc Vanderleenen, Mauro Pawlowski, Michaël Borremans, Monique Jansen, Philip Aguirre, Roland Goossens, Siska Goeminne, Stef De Brabander, Thomas Bogaert, Tineke D’haese, Tom Campers, Vévé ‘Shake’ Mazimpaka, Vincent Geyskens, Vitalski, Wim Catrysse.

Dit artikel werd overgenomen van de 11.11.11-subsite.
Lees hier het origineel.
11.11.11 DOOR:

Deel dit artikel