11.11.11 in Indonesië

Indonesië

De Indonesische economie is de afgelopen jaren stevig gegroeid. Dat is vooral te danken aan mijnbouw en aan de hout- en de palmolie-industrie. Maar ondanks de indrukwekkende groeicijfers moet bijna de helft van de bevolking, 120 miljoen mensen, het  stellen met minder dan 2 US dollar per dag.

Mijnbouw en plantages

Indonesië is een belangrijke exporteur van steenkool en verbruikt ook zelf veel steenkool. Daarnaast zijn de palmolieplantages steeds groter en talrijker, ten koste van bossen en veenmoerassen. Om grond vrij te maken wordt brand gesticht. De bosbranden hullen de regio iedere keer weer in een verstikkende smog. 

De toegang tot drinkwater, bos en propere lucht komt steeds verder onder druk te staan, net als het levensonderhoud van miljoenen inwoners. De landconflicten worden dan ook steeds bitsiger. Ook de impact van de klimaatverandering wordt steeds meer voelbaar.

Onze partners

Onze partners in Indonesië bekijken de milieuproblematiek door een sociale bril: wie zijn de slachtoffers, hoe kunnen we hen het best helpen, welke gezamenlijke campagnes kunnen we opzetten, en welke alternatieven schuiven we naar voren?

Onder druk van de civiele maatschappij kwamen er een aantal overlegplatformen voor dialoog met de bevolking. Onze partners volgen die kritisch op. Ze maken analyses van de plannen van de regering en volgen de uitvoering ervan op. Daarnaast doen ze zelf  beleidsvoorstellen. 

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels