11.11.11-partner Solidaritas Perempuan: eilanden moeten wijken voor visgronden

Solidaritas Perempuan beschermt vissers Muara Angke

In Muara Angke, een wijk van de Indonesische hoofdstad Jakarta, werken zowat alle families in de visserij. De mannen gaan geregeld op zee, de vrouwen verwerken de gevangen vis en schaaldieren. Maar een omstreden bouwproject van 17 kunstmatige eilanden voor de kust bedreigt hun inkomen.

Zowat 17.000 families uit Muara Angke en naburige kustwijken zullen door de eilanden niet meer tot bij hun traditionele visgronden geraken, of hun visgronden zullen vernietigd zijn. Onze partner Solidaritas Perempuan neemt het voor hen op. 

 

Werken stilgelegd

In april 2016 blokkeerden de vissers van Muara Angke de toegang tot een aantal van de eilanden die in opbouw waren. Er kwamen maar liefst 3 ministers naar de wijk en de minister van Milieu liet een deel van de werken stilleggen omdat de milieuvergunning niet in orde was. Later werden ook een directeur van het vastgoedbedrijf PT Agung Podomoro Land (APL) en een ambtenaar van de stad Jakarta veroordeeld voor corruptie. Vanaf toen ging de visvangst terug beter en werd het inkomen weer hoger, maar het is nog steeds niet op hetzelfde niveau als vroeger. 

Dankzij Solidaritas Perempuan konden de inwoners van Muara Angke de ministers contacteren. Samen met andere sociale organisaties komt Solidaritas Perempuan op voor hun rechten. De bevolking was vooraf bijvoorbeeld niet ingelicht of geraadpleegd over de geplande werken.  

 

Stappen ondernomen

Ondertussen heeft APL stappen ondernomen om alle nodige vergunningen te verkrijgen. De minister voor Maritieme Zaken heeft dan ook aangekondigd dat de werken verder kunnen gaan. 

Maar ook de inwoners van Muara Angke houden voet bij stuk. Enerzijds zijn ze tevreden omdat de werken aan het kunstmatige eiland dat voor hen de meeste impact had, niet hervat worden. 

Anderzijds zijn ze vastberaden om schadevergoeding te eisen van het bedrijf. Maandenlang hadden de inwoners geen inkomen. Het zeewater was zo troebel door het opspuiten van zand dat de vissen en zeeschelpen verdwenen of onvindbaar waren.

Daarnaast werken ze hard aan de erkenning van hun landrechten. De meeste families wonen hier al 15 à 20 jaar en hebben nog geen erkenning.

Ten slotte ijvert SP ook voor de officiële erkenning van het statuut van vissersvrouwen. Doordat ze geen officieel statuut hebben, kunnen ze geen aanspraak maken op steunprogramma's van de overheid.

 

1 van 27

Muara Angke is slechts één van de 27 projecten van landwinning in Indonesië. Waar de bevolking in het verzet komt, probeert Solidaritas Perempuan samen met andere sociale organisaties de bevolking, en heel specifiek de vissersvrouwen te ondersteunen. Deze strijd is symbolisch heel belangrijk.

Deel dit artikel

       


Onze partners