11.11.11 presenteert haar verkiezingsmemorandum

 

Persbericht - 13 april 2004
Europa te veel bezig met machtsverwerving, Vlaanderen te veel met zichzelf 

verkiezingen juni 2004


Europa is goed in het schrijven van doelstellingen maar in de praktijk blijkt dat Europa vooral bezig is met haar macht te versterken. Zozeer zelfs dat nobele ontwikkelingsdoelstellingen die de Unie op papier aanhangt compleet ondergesneeuwd dreigen te raken door economische en militaire doelstellingen. Wil Europa de Millenniumdoelstellingen halen, dan is er veel werk aan de winkel.


Vlaanderen heeft dan weer weinig of geen aandacht voor haar rol en verantwoordelijkheid ten aanzien van het zuiden. Nochtans heeft Vlaanderen belangrijke bevoegdheden rond handel, milieu, wapenexport, mondiale vorming en heeft ze een eigen budget voor ontwikkelingssamenwerking. Maar het ontbreekt hier aan een coherent beleid en voldoende interesse van en controle door het parlement.

Dit zijn twee sombere vaststellingen uit het verkiezingsmemorandum van 11.11.11. Op twee maand voor de verkiezingen zet 11.11.11 haar kritiek op een rijtje en vult onmiddellijk aan met concrete voorstellen om de steven te wenden. Kritisch kijken naar Europa én Vlaanderen is een noodzaak als we Europa als een solidair en sociaal project willen uitbouwen. In samenwerking met Vlaamse en Europese organisaties willen wij politici steunen die hier werk van maken en hen suggesties aanreiken.

Onderaan de pagina kan je de memoranda in pdf versie downloaden.

Naar aanleiding van de komende verkiezingen bracht 11.11.11 ook een bezoek aan enkele  politieke partijen.
Lees hier een kort verslag.

Tijdens een workshop aan de Sociale Hogeschool van Gent, die 11.11.11 begeleidde, analyseerden de studenten de verkiezingsprogramma’s op aandacht voor internationaal beleid en ontwikkelingssamenwerking.
Lees hier een kort overzicht.


Voor commentaar en/of interviews kan u terecht op de studiedienst van 11.11.11 
Karen De Pooter, stafmedewerker Vlaams beleid, 02-536.11.89
Rein Antonissen, stafmedewerker Europees beleid, 02-536.19.60

Deel dit artikel