11.11.11 roept op tot VN-leiderschap kinderrechten in gewapend conflict

kinderrechten-gewapend-conflict

Op 2 juni 2017 riep 11.11.11, samen met 40 andere internationale organisaties, VN-Secretaris-generaal Guterres op om sterker leiderschap te tonen in de bescherming van kinderen in gewapend conflict. De Verenigde Naties publiceren normaal elk jaar een "zwarte lijst" van landen die de kinderrechten schenden, maar Guterres overweegt om dit jaar de opname van nieuwe landen tot de lijst te bevriezen. Dat is problematisch: de sterke normatieve druk die van de lijst uitgaat heeft in het verleden al bewezen tot indrukwekkende resultaten te leiden.

De VN staat echter onder sterke druk van landen die de kinderrechten schenden en dreigen hun VN-financiering stop te zetten als ze op de lijst terechtkomen. In 2015 gaf de VN na zware Amerikaanse druk toe om Israƫl niet op de lijst te plaatsen, terwijl vorig jaar Saoedi-Arabiƫ van de lijst wilde gehaald worden.

11.11.11 en de andere ondertekenaars van de open brief roepen Guterres op om niet toe te geven aan zo'n druk. De internationale gemeenschap moet zich collectief verzetten tegen de politisering van de zwarte lijst. Sinds 2002 bewees de zwarte lijst veelvuldig zijn nut: meer dan 24 landen ondertekenden VN-actieplannen om van de lijst gehaald te worden, en meer dan 100.000 kinderen werden vrijgelaten door gewapende groepen.'In the face of widespread impunity, now is not the time to "freeze" new additions to the list, but to ensure that it includes all perpetrators, with no exceptions', besluiten de 41 organisaties.

De volledige brief kan u hieronder lezen.

 

Deel dit artikel