11.11.11. verwelkomt Belgische reactie op sloop Palestijnse school

11.11.11. verwelkomt Belgische reactie op sloop Palestijnse school

11.11.11 verwelkomt de strenge Belgische veroordeling van de Israëlische sloop van scholen in bezet Palestijns gebied. Voor het eerst vraagt België financiële compensatie aan Israël voor de vernietiging van Belgische humanitaire projecten. Dit is een belangrijk politiek signaal. Om de Israëlische annexatiepolitiek te stoppen moeten ook sancties tegen de nederzettingen worden ingesteld.

Minister van Buitenlandse Zaken Reynders en minister van Ontwikkelingssamenwerking De Croo veroordeelden op 24 augustus 2017 de Israëlische sloop van een school in Jubbet al Dib. Op 9 augustus nam Israël ook zonnepalen in beslag in Abu Nwar. Beide projecten worden gefinancierd door de Belgische Ontwikkelingssamenwerking.

Internationaal recht eerst

11.11.11 verwelkomt deze Belgische actie en benadrukt dat België op Europees niveau een voortrekkersrol speelt in het eisen van compensatie. Tegelijk roepen we beide ministers op voet bij stuk te houden. Als Israël weigert compensatie te betalen, moet België extra maatregelen nemen.

Israël stelt dat het enkel "de wet uitvoert", en illegale Palestijnse structuren zonder bouwvergunning sloopt. Israël moet zich echter houden aan het internationaal recht en heeft de verplichting om de Palestijnse bevolking te beschermen. De vernietiging en confiscatie van Palestijnse eigendommen zijn strikt verboden onder internationaal recht, tenzij absoluut noodzakelijk voor militaire operaties. Officiële Israëlische cijfers tonen bovendien hoe slechts 1.5 procent van alle Palestijnse aanvragen voor bouwvergunningen worden goedgekeurd door Israël.

Van bezetting naar annexatie

De Israëlische vernietigingen zijn helaas geen geïsoleerd fenomeen, maar maken deel uit van een Israëlisch beleid dat gericht is op de permanente annexatie van grote delen Palestijns land.

  • Lees ook: Occup'Annexation. The shift from occupation to annexation in Palestine (juni 2017)

Niemand kan nog naast die shift van tijdelijke bezetting naar permanente annexatie kijken. Israël voerde de afgelopen jaren het tempo van de illegale nederzettingenexpansie dramatisch op en bouwt verder aan een "afscheidingsmuur" die bijna 10 procent van de Westelijke Jordaanoever annexeert. In februari 2017 nam het Israëlische parlement een nieuwe wet aan die de diefstal van Palestijns land retroactief legaliseert. Verschillende andere wetsvoorstellen werden gelanceerd die de Ma'ale Adumim nederzetting, de Jordaanvallei en zelfs de hele Westelijke Jordaanoever zouden annexeren. Minstens 10 Israëlische ministers, inclusief leden van de Likoedpartij van Premier Netanyahu, steunen openlijk de annexatie van Palestina.

Verhoog kost bezetting

Het eisen van financiële compensatie is een belangrijke stap maar volstaat niet om de Israëlische annexatiepolitiek te stoppen. Na 50 jaar "tijdelijke" bezetting moeten België en de EU, net zoals bij de Russische annexatie van de Krim, sancties instellen tegen de nederzettingen.

Een verbod op de import van nederzettingenproducten en op Europese investeringen in de nederzettingen in bezet gebied zijn hierbij noodzakelijk. Enkel door de kost van de illegale Israëlische bezetting en annexatie gevoelig te verhogen, kan Europa bijdragen aan duurzame vrede in Palestina.

 

11.11.11 DOOR:

Deel dit artikel