125.000 rouwkaarten voor slachtoffers Rwanda

Persbericht - 30 maart 2004  

Op 7 april is het precies tien jaar geleden dat in Rwanda de hel losbrak. De genocide en de oorlog die daarop volgden waren de ergste uit de recente geschiedenis. De Vlaamse Noord-Zuid beweging* wil haar diepe rouw betuigen voor de meer dan 800.000 mensen die in 1994 in Rwanda om het leven kwamen. Daarom verspreidt ze 125.000 rouwkaarten met de oproep om deze ondertekend te versturen naar het CCOAIB, dat is de koepel van de Rwandese ontwikkelingsorganisaties.

De kaarten worden vanaf morgen 31 maart in Vlaanderen verspreid in samenwerking met het maandblad MO* en door andere kanalen. Hiermee wil de beweging aantonen dat men, ook hier in het Noorden, het Rwandese drama nooit mag vergeten. Samen met haar Rwandese partners wil ze werken aan gerechtigheid en ontwikkeling, de voedingsbodem voor verzoening.

Zelfs met trauma’s uit het verleden gaat het leven verder. De gewone Rwandees in de volkswijken en op de heuvels wil de draad van de toekomst weer opnemen. Samen. Met alle Rwandezen. Maar verzoening heeft tijd nodig. Het land heeft nood aan een klimaat van openheid, eerbied en dialoog dat moet toelaten het verleden te verwerken. Zo’n klimaat moet groeien in de harten van de mensen. Verzoening kan ook niet zonder juridische en politieke instellingen waarin iedereen zich herkent. Verzoening moet hand in hand gaan met verbeterende leefomstandigheden, en ontwikkeling. Rwanda heeft op tien jaar tijd belangrijke stappen gezet, maar de weg blijft lang.

We denken dat het kan. Nooit Meer Oorlog.

Meer informatie:
Indra Van Gisbergen, regiocoördinator Centraal Africa 11.11.11,
02-536.11.85, gsm: 0474-878893

 

geen organisatie

Deel dit artikel