15 partners verbeteren voedselzekerheid bij Masai

masai

Samen met 14 partners - waaronder het Wereldvoedselprogramma van de VN - heeft Trias het startschot gegeven van Maisha Bora. Dit 5-jarig programma bestrijdt de honger in Tanzania.

In het noorden van Tanzania zijn de semi-nomadische veehouders van de Masai een toeristische attractie. Minder bekend is dat hun traditionele levenswijze onder grote druk staat. Eén van de hoofdoorzaken is de stijgende bevolkingsdruk, waardoor steeds minder grond beschikbaar is voor de rondtekkende Masai.

Als remedie promoot Trias in deze regio duurzaam ondernemerschap, met speciale aandacht voor de kwetsbare positie van vrouwen en jongeren. In het kader van het Maisha Bora-programma krijgt Trias versterking van vier internationale en tien lokale partners. Ze slaan de handen in elkaar om met centen van het Belgisch Fonds voor Voedselzekerheid de precaire inkomenssituatie van de Masai te verbeteren en zo de honger te verdrijven.

Digitale technologie

Om de problemen in kaart te brengen, werden de voorbije dagen meer dan 900 gezinnen in 15 dorpen bevraagd. Daarbij maakten alle ondervragers gebruik van tablets met dezelfde software. 'Dit is een mooi voorbeeld van de manier waarop digitale technologie het ontwikkelingswerk efficiënter kan maken', zegt Bart Casier, landendirecteur van Trias in Tanzania.

'Ik ben trots als ik de grafieken en tabellen zie. We hebben er hard voor gewerkt', vertelt Lekipa, een medewerker van UCRT, een lokale partner waar Trias al enkele jaren mee samenwerkt. De nieuwe technologie laat een betere registratie en analyse van de gegegevens toe. 'Zo leren we veel meer over onze doelgroepen, wat de kwaliteit van onze projecten uiteraard ten goede komt.'

Lekipa heeft ook geleerd hoe ze de Masai moet interviewen. 'Sommige vragen gingen over gevoelige thema's, maar nu weten we hoe we daar moeten mee omgaan', luidt het.

 

Deel dit artikel