18 nationaliteiten op Fairtrade Towns Conferentie in Lyon

Op 6 en 7 februari verzamelden meer dan 100 deelnemers uit 18 verschillende landen zich in Lyon om deel te nemen aan de derde ‘International Fairtrade Towns Conference’. Het werd een bruisende conferentie vol discussies tussen enthousiaste vrijwilligers, ambtenaren, coördinatoren en vertegenwoordigers uit Noord en Zuid. 

 

 


 

 

Derde internationale conferentie

De conferentie in Lyon was de derde in het rijtje van internationale conferenties voor Fairtrade Towns. Daar waar er bij de eerste conferentie in 2006 nog maar 6 landen aan de slag waren met de campagne, is dat aantal nu al opgelopen tot 17 landen. Daartoe behoren het Verenigd Koninkrijk, Ierland, België, Italië, Zweden, Australië en Nieuw-Zeeland, Verenigde Staten, Noorwegen, Canada, Oostenrijk, Denemarken, Frankrijk, Nederland, Finland, Spanje, Duitsland en Brazilië.

 

Uitwisseling van ervaringen

Alle landen brachten hun ervaring mee naar de conferentie. Aan de hand van presentaties en workshops probeerden we die zo goed mogelijk te delen, met vele nieuwe ideeën voor de campagnes tot gevolg.

 

Ambtenaren gingen aan de slag met het thema ‘publieke aanbestedingen’. Wat zegt de Europese Unie over de regelgeving inzake eerlijke handel in publieke aanbestedingen? Hoe kan je dit promoten bij de aankoopverantwoordelijken? Een boeiend debat met enkele interessante cases uit Zweden, Frankrijk en België.

 

Vrijwilligers en coördinatoren gingen verder in op de thema’s die verbonden kunnen worden aan fair trade. In verschillende landen is er een sterke link met ‘trade justice’, in andere landen zoals België is de link met lokale duurzame consumptie van groot belang en in de meeste landen was ook de link met milieu brandend actueel.

 

Een interntionale website en coördinatie

De conferentie boekte vooral vooruitgang op 2 vlakken. Enerzijds droeg elke workshop bij tot de uitwerking van een internationale Fairtrade Towns website. Aan de hand van een informatief en een interactief luik moet het voor alle actoren mogelijk worden om best practices uit de delen en met elkaar in contact te treden. Binnen enkele maanden kan je voor het eerst een kijkje nemen op de website. Houd de nieuwspagina in de gaten!

 

Anderzijds heeft de conferentie gewerkt aan een visie voor de toekomst. Waar willen we naartoe met deze internationale campagne? Er ligt veel enthousiasme in het Zuiden om van start te gaan. Er zijn mogelijkheden van relaties tussen Noord en Zuid. En er is een duidelijke visie op internationaal niveau die streeft naar een internationale coördinatie. Op die manier moeten we het in de toekomst mogelijk maken om te blijven groeien en elkaar te blijven versterken.

 

 

Na de conferentie…

Aan het rapport van de conferentie wordt op dit moment heel hard gewerkt. Vanaf begin maar kan je het terugvinden op deze website.

 

De uitwerking van de beslissingen genomen tijdens de conferentie begint vanaf vandaag en zal met heel veel motivatie zo goed mogelijk worden opgevolgd. Want als er één ding zeker is, dan is het dat de Fairtrade towns beweging leeft en dat ze nog ongelooflijk veel in zich heeft.

 

FairTradeGemeente DOOR:

Deel dit artikel