20 juni: Wereldvluchtelingendag

20 juni is Wereldvluchtelingendag. In België vraagt het Vluchtelingenagentschap in België, samen met 6 Belgische vluchtelingenorganisaties, aandacht voor de vele mensen die noodgedwongen hun huis en familie moesten achterlaten.

Wereldwijd zijn meer dan 60 miljoen mensen op de vlucht voor oorlog en vervolging. De afgelopen maanden heeft ook België een stijgend aantal mensen ontvangen aan haar grenzen. Mensen gevlucht uit door oorlog geteisterde landen zoals onder andere Syrië, Irak en Afghanistan. Deze vluchtelingencrisis zorgde voor heel wat uitdagingen, maar heeft ook een golf van solidariteit voortgebracht onder burgers en organisaties in het hele land.

Stand #WithRefugees

De centrale boodschap op deze dag is Stand #WithRefugees, solidariteit met mensen op de vlucht. Op de website www.refugeeday.be vind je algemene achtergrondinformatie over asielzoekers en vluchtelingen, maar ook persoonlijke verhalen en getuigenissen, een oplijsting van evenementen die rond 20 juni in het hele land zullen plaatsvinden, en tips over hoe je zelf vluchtelingen kan helpen 

Brussels Jazz Orchestra, Ancienne Belgique, BOZAR en vele anderen zetten op Wereldvluchtelingendag samen hun schouders onder Artists #withRefugees: een project met beeldende kunst, debat en als orgelpunt een concert in de AB.

Tentoonstelling en gesprek


lighthouseforlampedusa

BOZAR lanceert het event op 19 juni met de vernissage van   ‘A Lighthouse for Lampedusa’, een tentoonstelling van de Duitse kunstenaar Thomas Kilpper, gevolgd door een debat over de vluchtelingencrisis in aanwezigheid van Giusy Nicolini, de burgemeester van Lampedusa.

Tentoonstelling ‘A Lighthouse for Lampedusa’ - Thomas Kilpper
Zondag 19 juni - Bozar

  • 18.00: Opening exhibition ‘A Lighthouse for Lampedusa’ van Thomas Kilpper .
  • 18.30: Gesprek met Thomas Kilpper (‘A Lighthouse for Lampedusa’), Hannibal Saad (Syrian Big Band) en Giusy Nicolini (burgemeester Lampedusa-tbc).
  • Moderator: Karl van den Broeck (BOZAR AGORA)
  • Toegang gratis

Dit project is een samenwerking van BOZAR AGORA met Goethe Institut, European Cultural Foundation and Istituto Italiano di Cultura.

Concert Brussels Jazz Orchestra


WRD BJO

Op maandag 20 juni zet Ancienne Belgique haar deuren open voor een benefietconcert. Bezieler van dit concert is Brussels Jazz Orchestra. Zij staan op het podium samen met Tutu Puoane, David Linx, Brussels Vocal Project en I Solisti del Vento. Bovendien nodigen zij vijf solisten van de Syrian Big Band uit, een orkest op de vlucht, om samen muziek te maken.

Ook het publiek zal bestaan uit een mix van Belgen en nieuwkomers: in de zaal zijn 200 stoelen gereserveerd voor mensen die in asielcentra verblijven.

Op het programma staat onder andere het stuk Two Small Bags, Ten Millions Dreams, een compositie over vluchtelingen van Frank Vaganée, op een tekst van Michael De Cock, de nieuwe artistiek directeur van KVS. Het concert wordt gepresenteerd door Phara de Aguirre.

De ticketverkoop van het concert gaat integraal naar Music Fund, een organisatie die muziekinstrumenten inzamelt en opleidingen organiseert voor musici en muziekscholen in conflictgebieden, ontwikkelingslanden en binnenkort ook in asielcentra.

Concert met Brussels Jazz Orchestra
Maandag 20 juni - Ancienne Belgique

  • 20.00u: Concert met Brussels Jazz Orchestra, Tutu Puoane, David Linx, Soloists of the Syrian Big Band (Ibrahim Kevo, Modar Salameh, Tarek Alsayed yahya, Mohamad Fityan en Youssef Nassif), Brussels Vocal Project, I Solisti del Vento, Etienne Siebens.
  • Kaarten: 28 € ten voordele van Music Fund
  • Info en tickets: www.abconcerts.be

Dit project is een samenwerking van:
Brussels Jazz Orchestra, Ancienne Belgique, Bozar, Tutu Puoane, David Linx, Etienne Siebens, Brussels Vocal Project,
I Solisti del Vento, Soloists of the Syrian Big Band, Muziekpublique, Music Fund, UNHCR, Vluchtelingenwerk Vlaanderen, Fedasil, Croix Rouge de Belgique, 11.11.11, European Council on Refugees and Exiles (ECRE), Zap all People, Phara de Aguirre.

11.11.11 DOOR:

 

Een initiatief van

VN Vluchtelingenagentschap (UNHCR), de European Council on Refugees and Exiles (ECRE), het Federaal Agentschap voor Opvang van Asielzoekers (Fedasil), Vluchtelingenwerk Vlaanderen, Rode Kruis België en 11.11.11.

Deel dit artikel