2016 zo goed als zeker warmste jaar ooit

2016-heat-record

September 2016 was nipt de warmste september sinds het begin van de metingen, 136 jaar geleden, meldt de NASA. Daarmee is het zo goed als zeker dat 2016 het warmste jaar ooit wordt.

September was gemiddeld 0,004 graden Celsius warmer dan september 2014, de vorige recordhouder. Het verschil is zo klein dat het statistisch op gelijkspel neerkomt. Maar dat het om erg abnormale temperaturen gaat, blijkt uit het verschil met het gemiddelde van alle septembermaanden tussen 1951 en 1980: 0,91 graden.

Warmste jaar

Door het record van september zijn nu al elf van de twaalf laatste maanden records gebroken. Het is nog wachten op de data voor de laatste maanden dit jaar, maar het is nu zo goed als zeker dat 2016 het warmste jaar ooit gemeten wordt.

De maandelijkse data die door het Goddard Institute for Space Studies van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie worden verzameld en geanalyseerd, zijn afkomstig van 6.300 weerstations over de hele wereld, inclusief meetstations op schepen en boeien en in de poolgebieden. De datareeks begint officieel rond 1880, omdat in de jaren daarvoor maar een beperkt deel van het aardoppervlak werd gemeten.

IPS DOOR:

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels