30 onschuldige burgers gedood in Rio

Hierbij een verontrustend bericht van Jan Daniels, regionale coördinator in Rio de Janeiro, met ontstellend nieuws over een nieuwe zware moordpartij in de Baixada Fluminense. De militaire politie van Duque de Caxias, randstad van Rio de Janeiro waar onze partner Favos de Mel gevestigd is, heeft in de nacht van donderdag op vrijdag van vorige week in de nabij gelegen steden Nova Iguaçu en Quemados wel 30 mensen in koelen bloede om het leven gebracht.  Het zou gaan om de grootste slachtpartij uit de geschiedenis van Rio de Janeiro.

Er is hier in de nacht van 31 maart op 1 april een zware slachtpartij gebeurd door doodseskaders van de Polícia Militar:  30 onschuldige burgers( waaronder vrouwen en kinderen) in de Baixada Bluminense werden bewust één na één doodgeschoten. Met de eerste arrestaties wordt het vermoeden bevestigd dat het om een eskader van een PM-bataljon van Duque de Caxias gaat, dat daarmee aan de oversten en aan het Staatssecretariaat Openbare Veiligheid een signaal gaven dat de macht wel degelijk bij hen ligt in de Baixada. Van hogerhand loopt er een onderzoek naar het PM-bataljon naar corruptie- en doodseskaderpraktijken. De eskaderleden  gaven de week ervoor reeds een teken van ongenoegen door een kleinere moordpartij op 5 personen, waarbij twee hoofden op de binnenkoer van het Bataljon werden geworpen, met als boodschap dat nu de hoofden van hun oversten (commandant en ondercommandant die een anti-corruptieactie houden) zullen rollen.
De regering Lula reageerde meteen  krachtig en stelde middelen vrij voor een zuiveringsonderzoek bij de polities van Rio. Maar Goeverneur Rosinha Matteus Garotinho wees alle hulp af. Het zal echter zeer de vraag zijn of Lula zich zal wagen om zo'n grote politieke confrontatie aan te gaan zo kort voor de nieuwe presidentsverkiezingen voor 2006.

Mensenrechtengroepen en NGO´s zijn druk in de weer rond de zaak en Justiça Global/Human Rights Watch gaf dezer dagen een interessante documentatie door over de constante parallelle macht van de extermínio te Rio. Die blijft net als onder de militaire dictatuur voortbestaan door passiviteit en corrupte betrokkenheid van een deel van de politicí, de straffeloosheid door vele vrijspraken van criminele politieleden en onrechtstreeks ook door de volkssteun die ze krijgen. De klandestien standrechterlijke executies door de politie op burgers (zowel onschuldigen als personen met criminele antecedenten) loopt in Rio op tot bijna 1000 per jaar en in de Baixada tot 2000 per jaar. Dat is een percentage dat correspondeert met intensieve oorlogszones elders ter wereld.

KIYO DOOR:

Deel dit artikel