5e Vredesconferentie: Defensie zonder Grenzen? België, EU en NAVO in de wereld

André Flahaut (PS) en Wouter De Vriendt (Groen!) in de debat met de vredesbeweging

Op zaterdag 28 februari vindt de vijfde Vredesconferentie plaats in De Markten (Oude Graanmarkt 5) te Brussel. De conferentie is een initiatief van het Vredesnetwerk, een samenwerkingsverband van diverse progressieve organisaties, en gaat door onder de noemer ‘Defensie zonder Grenzen’ waar de driehoeksverhouding Belgische defensie, Europese defensie en NAVO centraal staat.


De conferentie sluit aan bij de actualiteit: dit jaar bestaat de NAVO 60 jaar en in juni zijn er verkiezingen voor het Europees Parlement.

Het Belgisch leger is onder meer actief in Kosovo, Libanon en Afghanistan en soms gebeurt dat in het kader van de Europese Unie, van de Verenigde Naties of van de NAVO. Met deze internationale missies vormt de Belgische defensie dus een klein onderdeel van diverse supranationale structuren.

Na een inleiding van Georges Spriet (Vrede vzw) gaan vanaf 10u30 ex-minister van Defensie André Flahaut en parlementslid Wouter De Vriendt (Groen!) in debat met vredesactivisten Arnaud Ghys (CNAPD) en Ludo De Brabander (Vrede vzw) onder leiding van Jacques Debatty (voorzitter van CNCD/11.11.11)

In de namiddag gaan er twee reeksen van in totaal 10 werkgroepen door waar diverse deelthema’s bediscussieerd worden. Een overzicht van het programma vindt u op http://www.vrede.be/nieuw_view.php?id=1411

Aan het eind is er een toespraak van Rainer Braun, voorzitter van de Duitse afdeling van International Association of Lawyers Against Nuclear Arms (IALANA). Hij is tevens een van de coördinatoren van de acties van de vredesbeweging rond de NAVO-top in Straatsburg. Op deze top (3-4 april) viert de NAVO haar 60ste verjaardag.

Dit jaar is de vredesconferentie een gezamenlijk initiatief van Franstalige en Nederlandstalige organisaties. Het plenaire debat en enkele werkgroepen worden vertaald.

Praktisch:

Vijfde vredesconferentie:
DEFENSIE ZONDER GRENZEN? België, EU en NAVO in de wereld.

Zaterdag 28 februari 2009 van 10 tot 17u30

De Markten, Oude Graanmarkt te Brussel

Inschrijven via vrede(at)vrede.be - 09/233.46.88

inkom: 3 Euro

Het Vredesnetwerk bestaat uit volgende organisaties: CNAPD, CSOtan, Imast, Imavo, Intal, Lef, Masereelfonds, Oxfam-Solidariteit, Pax Christi Wall.-Bxl, Vonk, Vrede, ULDP

Vrede DOOR:

Deel dit artikel