Aanslagen leggen ontwikkelingswerk in Pakistan stil

Bomaanslagen en dreigingen aan het adres van niet-gouvernementele organisaties (ngo's) hebben het ontwikkelingswerk vrijwel stilgelegd in de Noordwestelijke Grensprovincie in Pakistan, bij de grens met Afghanistan.

De laatste aanvallen op ngo-kantoren waren op 10 maart, toen gewapende mannen in het district Mansehra schoten op gebouwen van de Amerikaanse hulpverleningorganisatie World Vision. Bij de aanslag kwamen zes mensen om.

World Vision heeft alle werk in Pakistan stilgelegd. De organisatie heeft ongeveer driehonderd personeelsleden in het land en opereert sinds de aardbeving in 2005 in Mansehra. In november vorig jaar trokken de Verenigde Naties hun buitenlandse personeel al terug uit de Noordwestelijke Grensprovincie.

Islamitische waarden

Het aantal hulpverleningsorganisaties in de regio nam snel toe na de val van de Afghaanse taliban in 2001. De komst van de ngo's was een antwoord op de behoefte aan  basisvoorzieningen. In de ogen van militanten zijn de hulpverleningsorganisaties echter marionetten van de Amerikaanse regering. De vrouwelijke ngo-werknemers zouden de islamitische normen en waarden ondermijnen.

Pakistan was relatief veilig tot 2004. Tegen die tijd hadden zich zo' n 60.000 plaatselijke en internationale ngo's geregistreerd in het land. Zij richtten zich onder meer op verbetering van de positie van vrouwen, watervoorziening en het opzetten van sanitaire en gezondheidsdiensten voor plaatselijke gemeenschappen, als onderdeel van de wederopbouw in de grensregio met Afghanistan.

De Amerikaanse inval in Afghanistan zorgde er echter voor dat de taliban en bondgenoten van Al Qaeda de grens overstaken en onderdak zochten in de Federaal Bestuurde Tribale Regio's (FATA). Van daaruit vielen ze de Pakistaanse politie, het leger en ngo's in de aangrenzende Noordwestelijke Grensprovincie, een van de vier provincies van Pakistan, aan.

Onderzoek

Hoewel de aanslag niet is opgeëist door een talibangroep in Pakistan of buurland Afghanistan, is het vrijwel zeker dat de taliban erbij betrokken zijn geweest, zegt Waqar Ayub, commissaris van de divisie Hazara, waar het district Mansehra onder valt. "We doen onderzoek naar het incident. Maar gezien de geschiedenis van aanvallen op ngo's weten we zeker dat de taliban hier achter zitten."

In december vorig jaar werden vijf medewerkers van de Britse hulporganisatie Plan International in Mansehra vermoord. Tien anderen raakten gewond. In april vorig jaar werden drie vrouwelijke medewerkers en een chauffeur van Project Rise International, gefinancierd door het Amerikaanse Agency for International Development, doodgeschoten. Ook dat gebeurde in Mansehra.

Op 12 maart sloot Artsen zonder Grenzen zijn kantoor in Mansehra, na bedreigingen door militanten.

BRON:
IPS

Deel dit artikel