Aantal executies stijgt wereldwijd alarmerend snel

Vorig jaar werden wereldwijd meer mensen geëxecuteerd dan in de voorbije 25 jaar, meldt Amnesty International. De opvallende stijging komt vooral op rekening van Pakistan, Iran en Saoedi-Arabië. Tegelijk hebben ook vier landen de doodstaf formeel afgeschaft.

Amnesty telde vorig jaar 1.634 executies, een stijging met meer dan de helft tegenover het jaar daarvoor. Dat cijfer houdt geen rekening met de naar schatting duizenden terechtstellingen in China, waar informatie over executies staatsgeheim is.

Drie landen

De plotse stijging komt vooral op rekening van Pakistan, Iran en Saoedi-Arabië. De drie landen zijn samen goed voor 89 procent van alle geregistreerde executies ter wereld. Pakistan begon in december 2014 opnieuw burgers te executeren na de gruwelijke aanslag op een school in Peshawar. Vorig jaar stelde het meteen 320 mensen terecht, het hoogste aantal ooit voor het land.

Iran stelde in 2015 minstens 977 mensen terecht, een aanzienlijke stijging vergeleken met de minstens 743 executies het jaar daarvoor. Het overgrote deel van de doodvonnissen werd geveld in drugsprocessen. Iran is ook een van de laatste landen die nog minderjarige daders terechtstelt, zegt Amnesty.

In Saoedi-Arabië steeg het aantal executies met 76 procent in vergelijking met 2014. Minstens 158 mensen werden vorig jaar in het land ter dood gebracht. De meeste executies gebeurden door onthoofding, maar de autoriteiten zetten ook vuurpelotons in en soms vertoonden ze de geëxecuteerde lichamen in het openbaar.

Ook goed nieuws

Ondanks de tegenslagen in 2015 evolueert de wereld verder in de richting van afschaffing van de doodstraf, zegt Amnesty. Vier landen schrapten de doodstraf volledig uit hun wetgeving in 2015: Fiji, Madagaskar, de Democratische Republiek Congo en Suriname. Ook in Mongolië werd een nieuwe strafwet goedgekeurd die de doodstraf afschaft, maar die wordt pas later dit jaar van kracht.

Voor de allereerste keer vormen de 102 landen die de doodstraf volledig hebben afgeschaft daardoor een meerderheid. In totaal zijn er nu 140 landen die de doodstraf hebben geschrapt of die al meer dan tien jaar niet meer hebben uitgevoerd.

"In de afgelopen 25 jaar werden nog nooit zoveel mensen ter dood gebracht door staten als het afgelopen jaar", zegt Salil Shetty, secretaris-generaal van Amnesty International. "Gelukkig behoren de landen die executeren tot een kleine en in toenemende mate geïsoleerde minderheid. Ondanks de tegenslagen op korte termijn is de trend op lange termijn duidelijk: de wereld beweegt zich weg van de doodstraf. De landen die de doodstraf nog altijd uitvoeren moeten beseffen dat ze zich aan de verkeerde kant van de geschiedenis bevinden, en moeten deze wrede en onmenselijke straf afschaffen."

 

IPS DOOR:

Meer

 

Deel dit artikel