Actie in Brussel voor de 44 jaar onafhankelijkheid van Congo

Op 30 juni was Congo 44 jaar onafhankelijk en vierde de overgangsregering haar eerste verjaardag. Aanleiding voor de Belgische Noord-Zuid beweging (11.11.11 en CNCD) om actie te voeren voor het Ministerie voor Buitenlandse Zaken.


Op 30 juni was Congo 44 jaar onafhankelijk en vierde de overgangsregering haar eerste verjaardag. Aanleiding voor de Belgische Noord-Zuid beweging (11.11.11 en CNCD) om actie te voeren voor het Ministerie voor Buitenlandse Zaken. Aan de regering en het parlement, aan vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en aan de derdewereldactivisten werd een reuzenwenskaart voorgelegd, voor vrede, democratie en ontwikkeling.

Dat Congo nog steeds een belangrijke plaats inneemt in onze buitenlandse politiek en in onze economische betrekkingen, werd geillustreerd door de aanwezigheid van Louis Michel, minister van Buitenlandse Zaken, en van Kris Peeters, gedelegeerd bestuurder van UNIZO (Unie van Zelfstandige Ondernemers). De Noord-Zuidbeweging deed een oproep voor meer investeringen in basissectoren in Congo, zoals gezondheidszorg, onderwijs en infrastructuur. Ze wil ook watchdog zijn rond het Belgisch Afrikabeleid. De kwestie van de plundering van Congo’s bodemschatten is daarin een heikele kwestie. “Als BelgiĆ« het echt meent met de ontwikkeling van Congo, dan moet het initiatieven nemen om gevolg te geven aan de aanbevelingen van het VN-panel over de illegale exploitatie van de natuurlijke rijkdommen van Congo”, zo zeggen 11.11.11 en CNCD.

Het is toe te juichen dat de Noord-Zuidbeweging mobiliseert tegen de oorlog in Congo en voor democratie en ontwikkeling. Maar op de verjaardag van de onafhankelijkheid van Congo zou een verwijzing naar Lumumba toch niet mogen ontbreken. De recente betogingen in Kinshasa, met tienduizenden mensen, tegen de bezetting van de Bukavu door pro-Rwandese ‘rebellen’ en tegen de lakse houding van de VN-troepen, toont dat de echte onafhankelijksgedachte waarvoor Lumumba symbool staat, meer dan ooit leeft onder de Congolezen. Consequent de kant kiezen van de nationalistische krachten in Congo die de eenheid en de souvereiniteit van hun land verdedigen: het blijft een belangrijk strijdpunt binnen de Noord-Zuidbeweging.

Fotoreport op http://www.intal.be/site/article.php?langId=1&articleId=579&menuId=1
intal DOOR:

Deel dit artikel