Afrika’s toekomst is in ons belang

In september 2010 stelde de Commissie voor Afrika haar tweede rapport voor, Still Our Common Interest. Het vorige dateert van 2005, een jaartje nadat Tony Blair de Commissie in het leven had geroepen om een frisse kijk te leveren op de ontwikkeling van Afrika.

De Commissie telt zeventien leden, waarvan twee vrouwen, negen Afrikaanse leiders, enkele westerse tenoren zoals Gordon Brown en Bob Geldof, en de Chinese politicus Ji Peiding. Het nieuwe rapport wijst op de grote economische vooruitgang die de afgelopen tien jaar in Afrika is geboekt. Het roept de Afrikaanse leiders op de vruchten hiervan nog beter te verdelen onder de bevolking.

Ook de internationale gemeenschap krijgt een takenpakket toegeschoven: meer geld voor de nieuwe uitdagingen zoals de klimaatsverandering, eindelijk werk maken van de hervorming van het internationaal handelssysteem en blijvend inzetten op transparante en efficiënte hulp. ‘Het gaat niet om liefdadigheid', zo stelt het rapport. ‘Meer dan ooit hebben we, waar ook ter wereld, een gedeeld belang in de voorspoed van Afrika.'
BRON:
MO* Magazine

Deel dit artikel