Afrikaans Manneken Pis plast melk op 1 juni


manneken-pislrOp zaterdag 1 juni zal Manneken Pis, uitgedost als Afrikaanse veehouder, de hele dag melk plassen.

Met deze actie wil de Belgische ngo Dierenartsen Zonder Grenzen op Wereldmelkdag de aandacht vestigen op Afrika, waar melk een belangrijke bron van voedsel en inkomen is.In Afrika speelt gezonde melk een essentiële rol in de strijd tegen honger en armoede. Meer dan een miljard mensen in ontwikkelingslanden zijn afhankelijk van de veeteelt voor voedsel en inkomsten. Door de veeteelt te ondersteunen, kunnen zij zich uit de armoede boeren en hun levensomstandigheden verbeteren.

 

Om dit onder de aandacht te brengen zal Manneken Pis op Wereldmelkdag als Afrikaanse veeboer verkleed zijn en melk plassen.

De melkproductie in Sub-Sahara-Afrika is ondermaats en geraakt moeizaam tot bij de consument. Terwijl een Belgische koe al gauw 30 liter melk per dag produceert, geeft een Afrikaanse koe in het beste geval 2 tot 3 liter. Vaak produceren de melkkoeien echter minder dan één liter, vooral in het droogseizoen, door een tekort aan water, voer en dierengezondheidszorg op het platteland.

Alleen al door hun voeding en gezondheid te verbeteren, produceren de koeien dus drie keer meer melk. Er gaat ook veel melk verloren op weg naar de consument door de slechte hygiëne tijdens het melken, en het gebrek aan koeling en goede wegen bij het transporteren van de melk.

Door de gezondheid van de kuddes te verbeteren en de lokale melkketen te ondersteunen in Afrika, strijdt Dierenartsen Zonder Grenzen tegen honger en armoede. Ondanks de belangrijke rol van veeteelt voor armoedebestrijding, gaat wereldwijd minder dan 1% van het officiële budget voor ontwikkelingssamenwerking naar de veeteelt.wereldmelkdag


Meer info:
Wereldmelkdag werd in 2001 in het leven geroepen door de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO).

Programma:

  • 10u-16u: Manneken Pis is verkleed als Afrikaanse veehouder en plast melk
  • Doorlopend: voorbijgangers kunnen gratis (h)eerlijke en solidaire melk proeven van Fairebel, het merk van de Belgische boerencoöperatieve Faircoop.

 

 

Deel dit artikel