Afscheid van het ancien régime

De relatie van Alianza Pais, de beweging van de president, en de civiele samenleving loopt niet altijd even vlot.

Elke zaterdagochtend gaat Rafael Correa op verplaatsing. Vanuit een stad, een dorp of een afgelegen gemeenschap spreekt hij dan het land toe in het tv-programma Enlace Ciudadano - “Contact met de burger”. De toeloop van het volk is massaal, nooit eerder had Ecuador een president die zo dicht bij het volk stond.

Een van de zaterdagen dat ik in Ecuador ben, wordt er uitgezonden vanuit Chunchi, in de provincie Chimborazo.Correa, vooraan op een podium, is uitgerust met twee laptops en enkele velletjes A4. Hij overloopt de activiteiten van de voorbije week en weerlegt de kritieken uit de kranten. Zijn optreden is een stijlbreuk met vroegere politici en staat haaks op de taal van Chávez, die spreekt vanuit de buik.

Correa is een verlicht intellectueel die documenteert en beargumenteert. Grafieken, tabellen en achtergrondinformatie verschijnen in slideshow op het scherm. President Correa is een technocraat, bijgestaan door een ploeg van jonge linkse technocraten aan wiens deskundigheid niemand twijfelt. 'Links liberaal' noemt Pablo Ospina de inspiratie van Correa. Ospina is historicus en politiek analist, verbonden aan de Universidad Andina Simon Bolivar.

BRON:
MO* Magazine

Deel dit artikel