Afzetting van Rousseff neemt onzekerheid in Brazilië niet weg

dilma roussef

Met de afzetting van president Dilma Rousseff sluit Brazilië een turbulent hoofdstuk af. Maar het neemt de grote politieke en economische onzekerheid in het land niet weg.

Er wachten Michel Temer, die woensdag de afgezette Dilma Rousseff opvolgde, onzekere tijden. De politieke en economische crisis in Brazilië vereisen onpopulaire maatregelen, en hij heeft de steun nodig van partijen waarvan een groot deel van de politici beschuldigd is of verdacht wordt van corruptie. 

Nieuwe president ook genoemd

Ook Temer zelf, een grijze politicus zonder charisma, wordt genoemd in verband met illegale partijfinanciering.

De president en de parlementsleden kunnen alleen door het Federaal Hooggerechtshof berecht worden. Het is onwaarschijnlijk dat er een uitspraak komt tegen hem voor eind 2018, wanneer deze ambtstermijn afloopt.

Maar er wacht Temer ook een rechtszaak bij de verkiezingsrechtbank. Bij de verkiezingen van 2014, toen hij vicepresident werd, zou hij zijn economische en politieke macht misbruikt hebben. Een uitspraak wordt verwacht in 2017 en kan het resultaat van de vorige verkiezingen tenietdoen. In dat geval zal het parlement een andere president moeten kiezen, die de termijn tot eind 2018 moet uitdoen.

Petrobras

Bovendien dreigen heel wat volksvertegenwoordigers en senatoren uit het parlement te verdwijnen door het onderzoek naar het enorme corruptieschandaal rond staatsoliebedrijf Petrobras. Tientallen zakenmensen en politici zitten al achter de tralies in deze zaak.

Al die dreigingen werpen een schaduw over de legitimiteit van Temers regering. De linkse oppositie neemt haar zwaar onder vuur en beschuldigt haar ervan een "parlementaire staatsgreep" gepleegd te hebben.

Besparingen

De nieuwe regering wil de openbare uitgaven twintig jaar lang bevriezen. Er mag niets bijkomen, behalve een aanpassing aan de inflatie.

Analisten betwijfelen of Temer daarvoor de nodige steun vindt in het parlement, dat zich traditioneel tegen besparingsmaatregelen kant, zeker als daarvoor nog eens een grondwetswijziging nodig is en die een meerderheid van 60 procent vereist.

Ook het plan om de pensioenleeftijd op te trekken zal op zware weerstand botsen in het parlement en bij vakbonden en sociale bewegingen.

Rousseff behoudt rechten

Temer voelt zich evenwel gesterkt door een parlementaire meerderheid, die versterkt uit de strijd over de afzetting van Rousseff is gekomen. Op 17 april stemde 71 procent van de Kamer van Afgevaardigden voor een proces tegen Rousseff, op 31 augustus stemde 75 procent van de Senaat in met de afzetting zelf.

Pas op het einde ontstond verdeeldheid. Rousseff mocht verrassend genoeg haar politieke rechten behouden, ook al was ze met een overweldigende meerderheid afgezet.

Het was een gebaar van verzoening vanwege de nieuwe meerderheid na een bijzonder hard proces tegen Rousseff. Maandenlang kregen zij en haar partijgenoten verwijten naar het hoofd geslingerd als "verraad", "klucht", "afval van de geschiedenis", "economische chaos", "leugenaars" en "staatsgreep tegen de democratie?.

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels