Amerikaanse senaat keurt defensiebudget van 447miljard dollar goed

De Amerikaanse Senaat heeft het defensiebudget over de partijgrenzen heen unaniem goedgekeurd. Het gaat om een stijging van 5,7 procent ten opzichte van het militaire budget voor 2004.

De militaire operaties in Irak en Afghanistan zijn voor 25 miljard dollar in het budget ingeschreven. Tegelijkertijd keurde het Amerikaans Congres met 403 stemmen voor en 17 tegen ook nog eens een superbudget van 40 miljard $ goed voor de werking van de 15 geheime diensten van de VS in het jaar 2005. Dit lijkt sterk op een beloning voor de nochtans valse informaties en leugens die de oorlog tegen Irak moesten rechtvaardigen. Details over hoe het geld gebruikt zal worden blijven geheim.

De door de Senaat goedgekeurde militaire begroting voorziet een weddenverhoging van 3,5 procent voor het militair personeel. Voor het controversiĆ«le antirakettenschild is 10,2 miljard dollar uitgetrokken. WapenprogrammaĀ’s zoals de F/A-22 Raptor (vliegtuig), Joint Strike straaljager en DD(X) Destroyer krijgen ook miljarden dollars meer.

Bush wil na de verkiezingen nog bijkomend geld vragen, om de tekorten bij te passen. Hij wilde het defensiebudget met 7,4 procent laten stijgen, dat is dus 1,7 procent meer dan wat de Senaat heeft goedgekeurd.

In de defensiefactuur 2005:

76 miljard $ - wapens en materieel
68,6 miljard $ - onderzoek en ontwikkeling
30 miljard $ - nationaal defensieprogramma
10,2 miljard $ - kruisrakettensysteem
4,6 miljard $ - Joint Strike Fighter
925 miljoen $ - zwaar gepantserde voertuigen
905 miljoen $ - pantserwagens
727,3 miljoen $ - Chinook CH-47 helikopters
603,2 miljoen $ lichte bewapening
131,1 miljoen $ - Onbemande spionagevliegtuigen

Antoine Uytterhaeghe

 

Vrede DOOR:

Deel dit artikel