Amnesty: kinderen van acht jaar produceren palmolie

Palmolie heeft niet alleen een donker milieukantje, blijkt uit onderzoek van Amnesty International. Met de productie gaan ook ernstige mensenrechtenschendingen gepaard. Zo produceren kinderen van acht jaar in gevaarlijke omstandigheden de palmolie die de grootste merken ter wereld gebruiken in voeding, cosmetica en andere dagelijkse producten.

Het rapport onderzoekt de arbeidsomstandigheden op verschillende plantages in Indonesië die palmolie bezorgen aan het Singaporese bedrijf Wilmar, ’s werelds belangrijkste verwerker en verkoper van palmolie. Amnesty zegt ook het spoor bloot te leggen tot bij negen multinationals, waaronder Colgate-Palmolive, Kellogg’s, Nestlé, Procter & Gamble en Unilever. Geen van de ondernemingen waar Amnesty contact mee opnam, ontkende dat er misbruiken waren.

Zwaar werk

Amnesty sprak met 120 arbeiders die werken op plantages die eigendom zijn van twee dochtermaatschappijen van Wilmar en drie leveranciers van Wilmar in Indonesië.

Die gesprekken brachten een brede waaier van misbruiken aan het licht. Zo moeten kinderen, soms niet ouder dan acht, gevaarlijk en fysiek zwaar werk verrichten en soms thuisblijven van school om hun ouders te helpen op de plantage. Arbeiders lopen soms ernstige verwondingen op door paraquat, een zeer giftig chemisch product. Hoewel de EU en ook Wilmar zelf het verbieden, wordt het nog altijd gebruikt op de plantages.

Arbeiders moeten bovendien lange uren kloppen en belachelijk hoge doelstellingen halen.

""Er is niets duurzaams aan palmolie die wordt geproduceerd met kinderarbeid en dwangarbeid. Er is iets mis als negen bedrijven met een gezamenlijke omzet van 325 miljard dollar in 2015 niet in staat zijn iets te doen aan de verschrikkelijke behandeling van arbeiders op de palmolieplantages die nauwelijks meer krijgen dan een aalmoes.”

Opvallend is dat drie van de vijf palmkwekers die Amnesty onderzocht, erkend zijn als producent van “duurzame” palmolie, volgens de normen van de Roundtable on Sustainable Oil (Rondetafel over Duurzame Olie), een orgaan dat in 2004 werd opgericht om het imago van de palmoliesector op te schonen na een aantal milieuschandalen.

“Het rapport toont duidelijk aan dat bedrijven de Roundtable hebben gebruikt als een schild om grondig en kritisch onderzoek te weren", zegt Seema Joshi van Amnesty. "Deze bedrijven hebben op papier misschien sterke controlemechanismen, maar in de praktijk detecteerde geen enkel van hen de zware misbruiken in de bevoorradingsketen van Wilmar.”

Blind

“Bedrijven zijn blind voor de uitbuiting van arbeiders in hun bevoorradingsketen", zegt Meghna Abraham, een van de onderzoekers bij Amnesty International. "Ze beloven hun klanten enerzijds dat er van uitbuiting geen sprake is, maar anderzijds blijven ze voordeel slaan uit onthutsende misbruiken.

“Grote namen als Colgate, Nestlé en Unilever verzekeren klanten dat ze in hun producten ‘duurzame palmolie’ gebruiken, maar onze bevindingen tonen aan dat die palmolie allesbehalve duurzaam is", zegt Abraham.

"Er is niets duurzaams aan palmolie die wordt geproduceerd met kinderarbeid en dwangarbeid. Er is iets mis als negen bedrijven met een gezamenlijke omzet van 325 miljard dollar in 2015 niet in staat zijn iets te doen aan de verschrikkelijke behandeling van arbeiders op de palmolieplantages die nauwelijks meer krijgen dan een aalmoes.”

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels