Argentinië beëindigt watercontract met Aguas Argentinas

Dit bedrijf dat gedeeltelijk eigendom is van Suez, stond in voor de drinkwatervoorziening in Buenos Aires. Suez had vorig jaar zelf al aangekondigd dat het weg wou uit Argentinië omwille van financiële redenen. Ze hadden namelijk een prijsstijging gevraagd van 60% om infrastructuurwerken te financieren, maar de regering bood slechts 16%. Nu neemt de nieuwe groep Aysa het contract over. Aysa is voor 90% staatseigendom en is voor 10% in handen van werknemers.

De problemen begonnen al in 2001-2002 tijdens de economische crisis. De regering moest toen de koppeling van de peso aan de dollar loslaten. De prijzen voor diensten werden omgezet van dollar in (gedevalueerde) peso en op dat peil bevroren. Sindsdien was er een gespannen relatie tussen Aguas Argentinas en de Argentijnse overheid. In 2004 werd het bedrijf beboet op beschuldiging van het afsluiten van de watertoevoer tijdens een hittegolf en een gebrek aan investeringen om aan de vraag naar water te voldoen. Deze hele historie heeft ook de relatie tussen Frankrijk en Argentinië geen goed gedaan.

Het is niet de eerste keer dat Suez in de problemen komt in Latijns-Amerika. Twee jaar geleden verloor het bedrijf een waterconsessie in Bolivië. Na massaal protest tegen de hoge waterprijzen was de overheid genoodzaakt het contract met Suez te verbreken.

Argentina severs Suez water deal: http://news.bbc.co.uk/2/hi/business/4830720.stm

 

Join For Water DOOR:

Deel dit artikel