Asiel: Terugkeren als nieuw begin

In oktober loopt het eerste jaar af van het project van terugkeerwoningen voor uitgeprocedeerde en clandestiene gezinnen met kinderen die ons land zullen verlaten. MO* bezocht een huis in Zulte en sprak met middenveld, coaches, staatssecretaris Wathelet en Annemie Turtelboom.

Achter zijn moeder is de kleine Leonardo op de vensterbank geklommen, zijn broer toont intussen met de nodige decibels de coole broek die hij van coach Annick kreeg. Het kleine kindergeweld ketst tegen de kale muren van hun tijdelijke huis maar verzacht tegelijk de leegheid. Ivana Belic(*) komt uit het voormalige Joegoslavië en woont met drie kleine zonen in een terugkeerwoning in Zulte.

Haar man zit in het gesloten centrum in Merksplas, een tussenstop tussen de gevangenis en Bosnië. Hij moet terug naar zijn moederland wegens verstoring van de openbare orde. Belic, die haar man wil volgen, en ondertussen al twaalf jaar zonder papieren in België is, verblijft in een open terugkeerwoning in Zulte. Daarmee behoort ze tot de vijftig gezinnen die het voorbije jaar in de nieuwe Belgische terugkeerwoningen werden ondergebracht.

BRON:
MO* Magazine

Deel dit artikel