Asielzoekers in Parijs: Wij zijn mensen, geen dieren

Ontruiming van een vluchtelingenkamp in Calais in mei 2014

Na de ontmanteling van vluchtelingenkampen in Parijs en Calais kwam het tot incidenten in de Franse hoofdstad. Mensenrechtengroeperingen roepen nog maar eens op tot een duurzame oplossing voor het vluchtelingenprobleem in Europa.

Afgelopen donderdag kwam het tot een gespannen confrontatie met veiligheidstroepen die migranten uit het park Bois Dormoy in de Franse hoofdstad Parijs wilden verdrijven. Actiegroepen blokkeerden later de toegang voor de politie tot de schuilplekken die voor vluchtelingen waren opgetrokken.

Rechten

Amnesty International, dat als waarnemer aanwezig was tijdens de operatie, riep de regering op om meer te doen aan tijdelijke huisvesting zodat migranten niet in parken of onder bruggen moeten slapen.

"De overheid kan mensen om verschillende redenen verdrijven, maar migranten hebben ook rechten", zei Stephan Oberreit, directeur-generaal van Amnesty in Frankrijk.
"Als de staat de mensen zou informeren, de regels zou uitleggen en hen voorzien van een degelijk onderkomen, zou dat goed zijn", zegt Oberreit. "Dat is echter niet het geval."

Wij zijn mensen

De migranten die uit het park werden verdreven, verbleven eerder al in een geïmproviseerd kamp onder een viaduct, waar ze vertrokken toen de omstandigheden steeds onhygiënischer werden. Een tweede groep kwam uit een ontruimd kamp in het noorden van Parijs, waar ze een tijdlang met 350 mensen verbleven, de meesten afkomstig uit Soedan, Somalië, Eritrea en Egypte.

Rond diezelfde periode werden 140 mensen uitgezet uit twee noodkampen in Calais, waar momenteel ongeveer 2000 vluchtelingen in tenten proberen te overleven.
Toen de vluchtelingen donderdag oog in oog stonden met de politie in Bois Dormoy en hen verteld werd dat ze het park moesten verlaten, resulteerde dat in incidenten. Ze hielden overleg onder elkaar en zochten aansluiting bij de activisten, die hen voedsel en steun kwamen geven.

De migranten stuurden een duidelijke boodschap in zwarte letters op een stuk textiel: "Wij zijn mensen, geen dieren".

Verplicht onderdak

Stadsambtenaren beloofden oorspronkelijk 60 opvangplaatsen in bestaande centra. Dat aantal werd naar boven opgetrokken na de onderhandelingen met de activisten. Zij vrezen echter dat velen dakloos zullen blijven.

"De Franse autoriteiten kunnen het niet maken om deze migranten en asielzoekers telkens van hier naar daar te verhuizen, zonder uitzicht op een leefbaar alternatief. De overheid is verplicht om onderdak te bieden aan al wie asiel komt aanvragen", zegt Marco Perolini die voor Amnesty International onderzoek doet naar discriminatie in Europa.
Andere groeperingen zoals GISTI (Groep voor Informatie en Ondersteuning van Migranten) waren aanwezig om de asielzoekers juridische bijstand te verlenen.

Onthaalcentrum

De burgemeester van Parijs, Anne Hidalgo, liet in de Franse media weten dat ze, gezien de enorme toename van vluchtelingen, graag een onthaalcentrum wil openen waar vluchtelingen op doortocht terechtkunnen of waar ze een asielaanvraag voor Frankrijk kunnen opstarten. Ook zei ze dat "één ding zeker is: ze kunnen niet op straat slapen."
Volgens Amnesty is zo'n centrum slechts een tijdelijke oplossing. Zij zouden liever zien dat er duurzame oplossingen geformuleerd worden.

De Europese Commissie riep eerder al op om 40.000 migranten in de lidstaten onder te brengen zolang de boten de Italiaanse en Griekse kusten blijven bereiken.

Volgens cijfers van de Verenigde Naties hebben sinds begin 2015 al 100.000 migranten de Middellandse Zee overgestoken om de armoede of de oorlog in hun thuisland te ontvluchten. Ongeveer 1800 mensen kwamen daarbij om het leven.

Duizenden migranten zijn Frankrijk binnengekomen, vaak om door te reizen naar andere landen zoals Groot-Brittannië.
Zowel Frankrijk als Groot-Brittannië zijn tegen de voorgestelde EU-quota, terwijl het aantal mensen dat op basis hiervan ondergebracht zou worden in Frankrijk volgens Oberreit "slechts een druppel in de oceaan" zou zijn.

Deel dit artikel