Australië bepleit Pax Pacifica

Dat de snel groeiende Chinese economie weldra die van de Verenigde Staten overvleugelt en de grootste ter wereld wordt, staat niet langer ter discussie. Minder duidelijk is echter welke gevolgen de Chinese opmars heeft voor de stabiliteit in de wereld.

In het verleden stoelden periodes van politieke stabiliteit zoals de Pax Brittannica of de Pax Americana op de afgetekende dominantie van één enkele grootmacht. De afgelopen eeuw was de onbetwiste leiderschapspositie weggelegd voor de Verenigde Staten, maar door de steile opmars van China ontstaat nu een multipolaire wereld waarbij zowel Washington als Beijing, elk met hun eigen belangen en waardesysteem, aan de top van de economische ladder staan.

Volgens Kevin Rudd, de Australische minister van Buitenlandse Zaken die op 22 februari ontslag nam, wordt de Aziatische reactie op de nieuwe machtsconstellatie bepalend voor de stabiliteit in de wereld. In een toespraak aan de Asia Society pleitte hij voor een Pax Pacifica, een nieuw kader voor internationale stabiliteit waarbij Azië China's opmars omhelst terwijl het de voortdurende machtspositie van de Verenigde Staten onderkent.

BRON:
MO* Magazine

Deel dit artikel