Ban de Bom (eindelijk)

Obama schudde de wereld wakker door nucleaire ontwapening te beloven, maar organiseerde dan een conferentie die vooral meer Amerikaanse controle nastreeft. Wordt de toetsingsconferentie in New York, die maandag 3 mei begint, een succes of een politieke bubble die tegen het eind van de maand uit elkaar spat?

‘De afschaffing van kernwapens is geen naïeve pacifistische droom. Nog nooit was het internationaal klimaat zo gunstig. Veel vooraanstaanden, onder wie politieke en militaire leiders, hebben zich voor de afschaffing uitgesproken.'

Dat is een uitstekende samenvatting van de mondiale situatie begin mei. De Amerikaanse president Obama heeft het thema van de atoomontwapening zelf opnieuw op de internationale agenda gezet tijdens zijn toespraak in Praag op 5 april 2009.

‘Ik besef dat een oproep om de wapens op te nemen mensen makkelijker beroert dan een oproep om ze neer te leggen. Maar daarom moeten de stemmen voor vrede en vooruitgang samen spreken', zei Obama een jaar geleden op een zonovergoten Hradcany Plein. Hij beloofde daar dat hij de ontwapeningsbesprekingen met Rusland zou hervatten en een internationale conferentie over nucleaire veiligheid zou organiseren.
BRON:
MO* Magazine

Deel dit artikel