Ban Ki-moon waarschijnlijk nieuwe VN-baas

De nieuwe secretaris-generaal van de Verenigde Naties komt zo goed als zeker uit Zuid-Korea. Na een nieuwe en laatste teststemming lijkt de Zuid-Koreaanse buitenlandminister Ban Ki-moon onklopbaar. De beslissing valt volgende week.


Ban Ki-moon lag ook bij alle eerdere teststemmingen in de VN-Veiligheidsrtaad voor op zijn zes tegenkandidaten. Maandag haalde hij veertien van vijftien mogelijke stemmen. De winnaar heeft traditioneel minstens negen stemmen nodig, en mag niet op een veto stuiten van één van de permanente leden van de V-Raad - de VS, Rusland, China, Frankrijk en Groot-Brittannië. Dat was tijdens de teststemming voor Ban zeker niet het geval: hij deed enkel één onthouding optekenen.

Volgens de Japanse VN-ambassadeur Kenzo Oshima, de huidige voorzitter van de Veiligheidsraad, volgt de formele stemming volgende week. Kandidaten die slecht scoorden, hebben nu de gelegenheid zich uit de race terug te trekken. Het uiteindelijke stemresultaat kan enigszins anders uitvallen, maar het is onwaarschijnlijk dat Ban zijn voorsprong nog kwijtspeelt.

De sterkste tegenkandidaat van Ban was VN-ondersecretaris-generaal Shashi Tharoor uit India. Die kreeg tien stemmen voor en drie tegen, bij twee onthoudingen. Intussen heeft Tharoor zijn kandidatuur teruggetrokken. Vier van de vijf overige kandidaten - de Letse president Vaira Vike-Freiberga, voormalig buitenlandminister Ashraf Ghani uit Afghanistan, de Jordaanse ambassadeur prins Zeid Raad al-Hussein en de voormalige Thaise vice-premier Surakiart Sathirathai - kregen meer stemmen tegen dan voor. De zevende kandidaat, de voormalige Srilankaanse ambassadeur Jayantha Dhanapala, trok zich vorige week terug uit de race.

Ambassadeur Wang Guangya, de permanente vertegenwoordiger van China bij de VN, heeft al verklaard dat Ban het zal halen. VS-ambasadeur John Bolton waarschuwde dat er nog altijd nieuwe kandidaten kunnen opduiken, maar voegde er wel aan toe dat dit hem zou verbazen.

Ban Ki-moon is een carrièrediplomaat en studeerde onder meer in Harvard. Hij vertegenwoordigde zijn land onder meer in de moeilijke gesprekken over nucleaire bewapening met Noord-Korea.

Vorige week zei Ban aan IPS dat de VN vooral iets moeten doen aan hun tanende geloofwaardigheid, een gevolg van het beperkte succes van de organisatie om tussenbeide te komen in de ingewikkelde conflicten die op de agenda staan. Ban gelooft dat de VN gereorganiseerd en gemoderniseerd moeten worden en beter werk moeten gaan afleveren. Volgens hem moeten de lidstaten ook gemotiveerd worden om verder te kijken dan hun eigen belangen.

De nieuwe baas van de VN krijgt geen gemakkelijke opgave. “Hij moet bereid zijn weerwerk te bieden tegen Amerikaanse pogingen om de VN in te zetten als een instrument van Amerikaanse buitenlandse politiek, of om de organisatie naar de zijlijn te drummen”, zegt Phyllis Bennis, een stafmedewerkster van het Institute of Policy Studies in Washington. “Dat wil zeggen dat hij het moet opnemen tegen de schrikwekkende John Bolton en bijvoorbeeld tegen de Amerikaanse hardliners die de steun van de VN eisen voor harde sancties en zelfs een oorlog tegen Iran.” IPS (PD)

IPS DOOR:

Deel dit artikel