Bananenziekten bedreigen 30 miljoen Afrikanen

Twee bananenziekten in sub-Saharaans Afrika dreigen de bron van voedsel en inkomen van 30 miljoen mensen droog te leggen. Wetenschappers en experts die vorige maand met spoed bijeengeroepen werden door onder andere de landen uit zuidelijk Afrika (SADC), de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN (FAO), Biodiversity International en het Internationaal Instituut voor Tropische Landbouw (ITTA) luidden de alarmbel.

Het zogenaamde bunchy top virus (BTV) is al sinds eind jaren vijftig een probleem, maar het was tot voor kort nauwelijks verspreid. ‘De enige remedie tegen BTV is uitroeiing’, zegt professor Swennen, hoofd van het laboratorium voor tropische plantenteelt van de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen aan de KU Leuven.

‘Technisch gezien is er geen probleem. De ziekte, veroorzaakt door een virus en overgedragen door een bladluis, is gemakkelijk te identificeren, verspreidt zich traag en je moet de plant gewoon elimineren. In de praktijk is dat echter niet zo eenvoudig. De planten groeien namelijk niet meer, maar blijven wel groen. Veel boeren krijgen het gewoon niet over hun hart om de zieke planten om te hakken.’

De bacteriële ziekte Banana Xanthamonas Wilt (BXW) heeft zich de laatste tien jaar als een lopend vuurtje verspreid. ‘Deze bacteriële infectie wordt overgedragen door insecten en werktuigen die in aanraking komen met wondjes van een besmette plant’, aldus Swennen.

BRON:
MO* Magazine

Deel dit artikel