Belgische trots smaakt alsmaar bitterder

Oxfam-Wereldwinkels lanceert campagne

"Draai niet rond de pot! Pas de regels aan"

De internationale trots die chocolade ons land bezorgt, dreigt alsmaar bitterder te smaken. In een sector waar kinderarbeid en ontbossing toenemen, dragen de cacaoboeren structureel de risico's en lasten, terwijl de chocolade-industrie en supermarkten de voordelen oogsten.
Tijdens de Week van de Fair Trade (3-13 oktober) voert Oxfam-Wereldwinkels campagne voor een duurzame cacaosector waar boeren een leefbaar inkomen verdienen. Met een petitie roept de ngo op tot wetgeving die bedrijven verplicht om de mensenrechten en het milieu in hun toeleveringsketens te respecteren.

Leefbaar inkomen.

De schaduwkant van chocolade is al decennialang gekend bij bedrijven en overheden. Maar ondanks die erkenning nemen kinderarbeid en ontbossing niet af. De grondoorzaak van die problemen wordt namelijk niet aangepakt, en dat is de extreme armoede waarin boeren leven.

"In een duurzame sector verdienen boeren een leefbaar inkomen. Dat recht moeten bedrijven respecteren door boeren te ondersteunen, maar ook door hen een betere prijs te garanderen," zegt Thomas Mels, hoofd Politiek en Zuid bij Oxfam-Wereldwinkels.

cacao

Oxfam-Wereldwinkels ziet drie grote uitdagingen voor de sector. Die uitdagingen zijn niet nieuw maar de urgentie is groot.

1. Een leefbaar inkomen voor de cacaoboer garanderen.
Ghana en Ivoorkust zijn goed voor meer dan 60% van de wereldwijde cacaoproductie, toch verdient een boer er gemiddeld maar 0,67 eurocent per dag. De producenten moeten dringend een betere prijs krijgen voor hun cacao.

2. Produceren zonder kinderarbeid.
Meer dan 2 miljoen kinderen in Ghana en Ivoorkust, verrichten zwaar of gevaarlijk werk op de velden en plantages en hun aantal neemt toe.

3. Een einde maken aan de ontbossing van het regenwoud.
Tussen 1990 en 2015 verdwenen 85% van de bossen in Ivoorkust en Ghana.
30% daarvan komt door cacaoteelt.

Afdwingbare wetgeving

Een kleine groep gigantische bedrijven verhandelt alle cacao in de wereld. De helft van alle verwerkte cacao gaat daarna naar een groepje van zeven machtige chocoladebedrijven die samen instaan voor 70% van de wereldwijde omzet in de cacaosector.

De grote cacao- en chocoladebedrijven hebben een verantwoordelijkheid om deze problemen aan te pakken. Maar wat ze vandaag doen, is ruim onvoldoende. De vrijwillige aanpak faalt, concludeerde ook de Cacaobarometer 2018.

Oxfam-Wereldwinkels wil dat Belgiƫ als tweede grootste chocolade-exporteur ter wereld zijn verantwoordelijkheid opneemt en een actieve speler wordt in het streven naar een duurzame cacaosector.

"Onze overheden moeten zorgen voor een wetgevend kader dat bedrijven verplicht om de mensenrechten en het milieu in hun toeleveringsketens te respecteren. In de cacaosector, maar ook in andere sectoren. Mensenrechten respecteren is immers een plicht, geen keuze," klinkt het bij de wereldwinkels .

Met een petitie wil Oxfam-Wereldwinkels onze politici aanzetten om werk te maken van zo'n wetgeving op nationaal en Europees niveau. En om mee te ijveren voor een bindend VN-verdrag over bedrijven en mensenrechten, waarvoor vanaf 15 oktober de vierde onderhandelingsronde ingaat.

Draai niet rond de pot!

Op zaterdag 13 oktober sluiten de Oxfam-Wereldwinkels de Week van de Fair Trade af met Wereldwinkeldag. De wereldwinkels gooien de deuren open van 10u tot 17u. Met een grote chocopottenruilactie (36.000 potten) willen de vrijwilligers zoveel mogelijk mensen naar hun wereldwinkels krijgen. Je kan er een lege pot choco van gelijk welk merk ruilen voor een pot Oxfam-choco, proeven van (Oxfam-) chocolade uit eerlijke handel, de werking van Oxfam-Wereldwinkels leren kennen en de petitie ondertekenen die de strijd van Oxfam-Wereldwinkels ondersteunt.

Alles over Oxfam-Wereldwinkels en De Week van de Fair Trade vind je op: www.oww.be/weekvandefairtrade.
https://www.facebook.com/OxfamWereldwinkels

Oxfam-Wereldwinkels trekt tijdens de Week van de Fair Trade samen met Oxfam-Magasins du Monde, Fairtrade Belgium, World Fair Trade Organisation Europe,
Fair Trade Advocacy Office en de Belgian Fair Trade Federation aan de alarmbel en nodigen overheden, industrie, distributie en consumenten uit om zich te engageren voor een leefbaar inkomen voor cacaoproducenten.

 

Deel dit artikel