Beschermingsmaatregelen voor het stroombekken van de Mékrou

BENIN – De Mékrou is een is 410 km lange rivier en loopt langs de gemeenten Kouandé, Kérou en Péhunco. Het stroombekken heeft een oppervlakte van 10.500 km² en de rivier is een belangrijke bron van water voor de drie gemeenten.

Maar... de Mékrou stroomt niet meer als voorheen en zijn ecosysteem heeft een zware slag gekregen. Er werden al verschillende initiatieven opgezet om hier iets aan te doen, maar de gemeenschappen blijven erg terughoudend om te stoppen met de houtkap en andere slechte landbouwpraktijken.

"Enkele jaren geleden nog droogde de rivier in deze regio niet op, en waren er veel verschillende diersoorten en boomsoorten. Dat is vandaag niet meer het geval", zegt Ambarka Kpaou, dorpshoofd van Yakabissi.

Tonakpa1

© Tonakpa

Ook de omliggende gemeenten herinneren zich de verschillende ecologische diensten van het stroombekken. Geleidelijk aan zagen ze die rijkdom eroderen. Aan de bron van de Mékrou heeft vegetatie plaatsgemaakt voor verlaten velden, zonder bomen of struiken. De vegetatie is verdwenen door slechte landbouwpraktijken, veeteelt, houtkap en bosbranden.

Tonakpa2

© Tonakpa

Beperkte beschermingsmaatregelen

Naar aanleiding van de studies in opdracht van Protos en het Partenariat National de l'Eau du Bénin (PNE-Bénin), startte die laatste in 2012 met een pilootproject rond integraal beheer aan de bron van Mékrou. Met de medewerking van de burgemeester van Kouandé en de verschillende omwonenden kwam er een beschermd gebied van 25 ha rond de bron. 10.000 zaailingen werden aangeplant over een oppervlakte van 9 ha in ontboste delen van het afgebakende gebied en er werd een communicatieplan ontwikkeld om de gemeenschappen te blijven sensibiliseren. Een comité werd opgericht om de naleving van de genomen maatregelen te waarborgen en de gemeenteraad van Kouandé zal de verdere herbebossing met gemeentegelden financieren.

In de gemeente Kérou werd het initiatief genomen binnen het GLEaube-programma van Protos (Gouvernance Locale de l'Eau dans cinq communes du Nord Bénin). De boeren die langs de zijrivier Dama Koka wonen, hebben zelf planten geplant op hun gronden. Na educatieve sessies die in februari 2013 plaatsvonden, werden 12.500 zaailingen gezaaid in het dorp Bonni en in de gehuchten Wanwarou en Makrou. En drie producenten zijn overeengekomen om hun velden te herplanten met 2500 planten, waaronder ook mangobomen. Tot slot werd de studie "Etat des lieux et gestion de l'information sur les ressources en Eau dans le Bassin de la Mékrou" op grote schaal verspreid en werden de bevindingen en aanbevelingen tijdens een workshop in Pehunco uitgewisseld met alle actoren en gebruikers. Die workshop werd ook uitgezonden via de radio om het bewustzijn van de inwoners van Kouandé, Kérou en Péhunco te verbeteren.

Alain Tossounon, Journaliste
Equipe Protos Bénin

Deel dit artikel