Bespaar niet op goedkoopste vorm van opvang

Fedasil is begonnen met afbouw bedden voor asielzoekers, zeggen Fedasil en staatssecretaris Maggie De Block in De Standaard vandaag. Ze willen niet nodeloos plaatsen openhouden want dat kost de belastingbetaler alleen geld.

Vluchtelingenwerk Vlaanderen en haar zusterorganisatie Ciré vragen dat niet bespaard wordt in de individuele opvang van asielzoekers. Want die is goedkoper. En bovendien nodig voor asielzoekers en de samenleving.

Gemeenten en organisaties zoals Vluchtelingenwerk vangen asielzoekers op in familiaal of individueel verband. In huisjes en appartementen over heel België. Deze individuele opvang is goedkoop. De opvang in de opvang van Vluchtelingenwerk/Ciré kost in 2013 35,40 euro per dag. Bij de gemeenten is dat 37,77 euro voor een volwassene en 20,78 euro voor een kind. De opvang in een federaal centrum van Fedasil kostte in 2012 49,82 euro per dag. Een pak duurder dus. Zo blijkt uit het antwoord op een vraag van kamerlid Nahima Lanjri.

'Individuele opvang is goedkoper omdat er bijvoorbeeld minder personeel nodig is. Asielzoekers zijn er meer autonoom. Zo koken ze zelf hun maaltijden en doen ze zelf hun dagelijkse boodschappen. Of is er geen veiligheidspersoneel nodig', zegt Els Keytsman, directeur van Vluchtelingenwerk.

Individuele opvang biedt ook nog andere voordelen: voor de asielzoekers zelf, maar ook voor de samenleving. Asielzoekers hebben recht op een privéleven, dus op aparte leefruimtes en slaapkamers voor ouders en kinderen. Het behoud van het gezinsleven, waarbij ouders kunnen blijven fungeren als opvoeder, is bijvoorbeeld erg belangrijk.

Elke asielzoekers heeft ook individuele noden. Er zijn asielzoekers met een handicap, of een chronische ziekte. Homoseksuele asielzoekers of alleenstaande vrouwen met kinderen. Individuele opvang kan hen gemakkelijker opvang op maat bieden.

Met individuele opvang worden asielzoekers verspreid over vele gemeenten. Ze maken deel uit van het leven in de gemeente. Zo leggen ze makkelijker contacten, is het draagvlak in de omgeving is groter, en verloopt integratie eens ze hun verblijfsstatuut krijgen eenvoudiger.

Vluchtelingenwerk laat de asielzoekers zelf vertellen over hun ervaringen. Lees hun verhalen op www.individueleopvang.be.

Vluchtelingenwerk DOOR:

Deel dit artikel