Bevolkingsgroei heeft te maken met ongelijkheid vrouwen

De wereldbevolking zal tot 2050 groeien van zeven tot negen miljard. Er is wereldwijd nieuw beleid nodig, vooral ten aanzien van vrouwen, vindt Robert Engelman, directeur van het Worldwatch Institute.

In zijn nieuwe boek "State of the World 2012: Moving Toward Sustainable Prosperity" geeft hij negen strategieën om te komen tot een beperking van de bevolkingsgroei. Daaronder vallen universele toegang tot anticonceptie, voortgezet onderwijs voor alle vrouwen, uitroeien van genderongelijkheid in de economie en hogere belastingen.

Verband

"Er is een absoluut verband tussen bevolkingsgroei, armoedeniveaus en vrouwenongelijkheid", zegt Engelman. "Als alle vrouwen hun recht op eigen keuze konden gebruiken en alleen kinderen kregen als ze dat wilden, zou de bevolkingsgroei stabiliseren. Op dit moment worden er ieder jaar 75 tot 80 miljoen baby's geboren."

Volgens de Wereldbank leven 1,29 miljard mensen van minder dan 1,25 dollar (1,02 euro) per dag. Eén op de zeven mensen gaat met honger naar bed, waarvan 60 procent vrouw. Er is vooruitgang sinds de jaren tachtig, maar het is de vraag of dat genoeg is om de bevolkingsgroei op te vangen. Veel mensen ontstijgen de extreme armoede, maar blijven steken op het niveau daarboven, dat nog steeds zeer arm is vergeleken bij de middeninkomenslanden.

Universele anticonceptie en onderwijs klinkt buiten bereik, maar zonder dat is verandering niet mogelijk, zegt Engelman. Wel moeten we volgens hem rekening houden met culturele en religieuze gebruiken, en niet verwachten dat we grote hervormingen in één keer bereiken. Voor driekwart van de armen in de wereld die leven van het land geldt nog steeds: hoe meer kinderen om te helpen, hoe beter. In veel landen is een zoon krijgen een kwestie van eer. In veel plaatsen op het platteland is anticonceptie bovendien gewoon moeilijk te krijgen.

Afname armoede

"Gelijke rechten in de publieke en private sfeer zullen vrouwen in staat stellen om hun eigen keuzes te maken", zegt Engelman. "Toegang tot anticonceptie en onderwijs zullen leiden tot minder bevolkingsgroei en afname van de armoede."

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, is het met hem eens. Op Wereldbevolkingsdag, afgelopen woensdag, zei ze dat miljoenen vrouwen geen kennis hebben over familieplanning. "Programma's die daar iets aan doen, zijn niet alleen een investering in gezondheid en mensenrechten. Het is ook een van de meest succesvolle ontwikkelingsinterventies, een van de meest kosteneffectieve. Het vermindert de armoede en stelt regeringen in staat om te investeren in infrastructuur, onderwijs en zorg."BRON:
IPS

IPS DOOR:

Deel dit artikel