Bevolkingsgroei Pakistan 'problematisch'

Experts waarschuwen dat de bevolkingsgroei in Pakistan een groot probleem kan worden. Zonder maatregelen zal het aantal Pakistanen naar verwachting groeien van 180 miljoen nu tot 450 miljoen in 2050.

Extremisme, stroomuitval en de hoge voedselprijzen beheersen momenteel de media in Pakistan, maar de bevolking is de "bepalende factor" voor alles, zegt Sania Nishtar, voorzitter van Heartlife, een bekende denktank in het Zuid-Aziatische land.

Volgens het laatste Pakistaanse Demografisch en Gezondheidsonderzoek uit 2006-2007, krijgen Pakistaanse vrouwen gemiddeld vier kinderen.

De Pakistaanse bevolking groeit momenteel met 1,56 procent per jaar. Om de ontwikkeling van het land niet te hypothekeren, moet dat cijfer omlaag, zegt het Pakistaanse ministerie van Bevolkingswelzijn. Een van de doelen van de overheid is om het gemiddelde aantal kinderen per vrouw voor 2015  terug te brengen naar drie.

Met een goed anticonceptiebeleid en meer steun voor vrouwen, kan de bevolkingsgroei beperkt worden. In plaats van 450 miljoen Pakistanen in 2050, zou het land dan zo'n 335 miljoen inwoners tellen. Gezinsplanning ligt echter moeilijk in Pakistan. 84 procent van de vrouwen gebruikt er geen moderne anticonceptiemethoden.

Afstand

Kuslum Bibi (38) wilde maar twee kinderen, maar ze nam geen preventieve maatregelen. Vlak na de geboorte van haar tweede kind werd ze opnieuw zwanger. "Mijn schoonzus zei dat je niet snel zwanger wordt in die periode", legt ze uit.

Bibi is bang dat de pil of injecties zorgen voor gewichtstoename. "Ik heb ook gehoord dat je van een spiraaltje een hevig menstruatie kunt krijgen."

Het is niet gebruikelijk om advies te zoeken op het gebied van gezinsplanning en vrouwen voelen zich daar dus ook niet comfortabel bij. Gebrek aan personeel, middelen en vertrouwen in gezondheidswerkers weerhoudt veel vrouwen ervan overheidsklinieken te bezoeken, zelfs als ze het liefst een klein gezin willen. Ook de afstand tot de klinieken is een probleem. In de provincie Balochistan is de gemiddelde afstand tot een kliniek 48 kilometer.

Weinig vertrouwen

Het huidige voorstel voor een nieuw bevolkingbeleid in Pakistan heeft bijna twee jaar van revisies achter de rug. In juni werd het aan het kabinet gepresenteerd en het moet nog goedgekeurd worden door de premier.

Het is de bedoeling om onder meer voor 2015 goede diensten voor gezinsplanning op te zetten, het aantal geboorten bij vrouwen jonger dan achttien jaar terug te brengen met twee derde en het aantal bevallingen bij vrouwen ouder dan 34 jaar, terug te brengen met 50 procent.

Veel vertrouwen is er echter niet in de plannen. "Er is veel geschaafd aan de voornemens en het eindresultaat is een beleid dat beperkt blijft tot woorden, net zoals in het verleden", zegt Zulfikar A. Butta, voorzitter van het departement kindergeneeskunde van het Medisch Centrum van de Aga Khan Universiteit in Karachi.

BRON:
IPS
IPS DOOR:

Deel dit artikel