Birma: Kroniek van een aangekondigde overwinning van de generaals

Dit jaar moeten er verkiezingen komen in Birma, maar de partij van Nobelprijswinnaar Aung San Suu Kyi neemt niet deel. Op 7 mei zal de Birmese militaire junta de partij wellicht ontbinden. Begin oktober zullen premier Leterme en Europese Raadvoorzitter Van Rompuy de hand van de generaals moeten schudden op de Euro-Aziatische top in Brussel.

7 mei is in Birma de deadline voor de registratie van politieke partijen -een noodzakelijke voorwaarde om te kunnen deelnemen aan de verkiezingen die de junta beloofd heeft voor 2010. Een datum voor de stembusgang is er nog niet, maar hardnekkige geruchten op internet houden het bij 10 oktober.

Dat levert op de Gregoriaanse kalender namelijk het numerologische geluksgetal 10-10-10 op en het is geweten dat Birmezen in het algemeen en de junta in het bijzonder erg gevoelig zijn voor de kracht van getallen. Als het gerucht klopt, zullen de generaals hun viersterrenonthaal op de achtste Asia-Europe Meeting, die in het kader van het Belgische EU-voorzitterschap plaatsvindt op 4 en 5 oktober in Brussel, zonder twijfel gebruiken als instrument om de kiescampagne van hun marionettenpartijen mee te ondersteunen.

BRON:
MO* Magazine

Deel dit artikel