'Boeren zijn boeren'

Tijdens zijn laatste dag in Bas-Congo werd Piet Vanthemsche door Trias ondergedompeld in de cacao. 'De boeren van Cocama zijn trots op hun coöperatie. Ze kiezen terecht voor samenwerking. Een herkenbaar fenomeen onder boeren.'In het district Bas-Fleuve verkochten de kleine boeren hun verse cacaobonen tot voor enkele jaren aan tussenhandelaars. Die zorgden voor de verdere verwerking en streken alle toegevoegde waarde op. Omdat de handelaars een vaste prijs betaalden, waren de boeren niet gemotiveerd om steeds betere kwaliteit te leveren.

In 2005 beslisten de boeren om hun krachten te bundelen. Met de steun van Trias slaagden ze er zelfs in om hun cacaobonen vanuit het Congolese binnenland te verschepen naar Europa. Na enkele moeilijke jaren zit de export opnieuw op het goede spoor. 

Twee weken geleden vertrok in de haven van Matadi een vracht van 50 ton cacao aan een prijs van 2.300 dollar per ton. 'Als je weet dat we dit jaar nog drie gelijkaardige vrachten zullen verschepen, dan weet je dat er veel geld terugvloeit naar de honderden kansarme cacaotelers die dankzij Trias het belang van onderlinge samenwerking ingezien hebben', zegt landendirecteur Jos Van Mierlo.

Om te kunnen exporteren, moet Cocama aan zowel het productievolume als de kwaliteit. 'Samen met de coöperatie hebben we een degelijkbedrijfsplan opgesteld', zegt Van Mierlo. Verder heeft Trias onder de leden van Cocama ook voorlichters opgeleid. Zij verspreiden hun kennis over het onderhoud van zowel bodem als plantage aan de andere boeren. Daardoor stijgt de productiviteit gemiddeld met zestig procent.

'Met recht en reden zijn deze boeren trots op hun coöperatie', aldus Piet Vanthemsche. 'Boeren gaan de moeilijkheden waarmee ze te kampen hebben niet uit de weg. Dikwijls is samenwerking de beste remedie. Bekeken vanuit onze Vlaamse land- en tuinbouw is dat een herkenbaar fenomeen. Boeren zijn boeren, overal ter wereld.'

Eerdere berichtgeving over de Congo-reis:
'Samenwerking met Landelijke Gilden willen we nooit missen'
Ondernemende pater creëert meerwaarde voor Congolese boeren
Vanthemsche aanhoort grieven van boerenleiders in Kinshasa
'Bezoek Vanthemsche is mooie kans'

Lees ook het dagboek van Piet Vanthemsche

 
Trias vzw DOOR:

Deel dit artikel