Broederlijk Delen wil honger de wereld uit

Met een Oegandees pop-uprestaurant op het Sint Katelijneplein in Brussel lanceerde Broederlijk Delen op 13 februari zijn nieuwe vastencampagne 'Help honger de wereld uit!'. Dit jaar ligt de focus op de noodzaak van een ander voedsel- en landbouwsysteem.

De Vietnamese chef Truong Thi Quyên van het restaurant Little Asia stond klaar om in de potten te roeren en op te roepen tot solidariteit.

Wat is honger?

De vastencampagne van 2018 draait helemaal om deze vraag. Voor de meeste Vlamingen is honger vooral een gevoel dat ze zelf ervaren. Een minderheid associeert het met armoede en onrecht in de wereld. Toch is honger een nijpend, wereldwijd probleem. 815 miljoen mensen op deze wereldbol lijden honger. Daarbovenop zijn nog eens twee miljard mensen ondervoed. Ze eten te weinig, of te eenzijdig.

Vandaag, 13 februari, gaf Broederlijk Delen honger een Oegandees gezicht. In het pop-uprestaurant kregen de gasten een voorsmaakje van de omstandigheden in Oeganda: eenzijdige voeding, één maaltijd per dag, kleine porties en soms is het eten gewoon op. Het contrast tussen het Oegandese pop-uprestaurant en de andere restaurants op het Sint-Katelijneplein was groot.

Help honger de wereld uit!

Nochtans produceren we voldoende voedsel om de wereldbevolking bijna tweemaal te voeden. Dat bewijst dat honger geen gevolg is van een productietekort, maar een politiek probleem: een kwestie van keuzes.

"Het wordt alsmaar duidelijker dat het grondig fout zit met ons globaal voedsel- en landbouwsysteem. We zien vooral investeringen in grootschalige, industriële landbouw, terwijl de kleinschalige landbouw verwaarloosd wordt," zegt Lieve Herijgers, directeur van Broederlijk Delen.

"Wij verzamelen tijdens deze campagne steun voor onze eisen voor een eerlijk een duurzaam voedsel- en landbouwbeleid dat het wereldwijde probleem van honger én ondervoeding echt aanpakt."

Teken de petitie op www.watishonger.be

Reuzeaffiche2018 LR

 

 

Broederlijk Delen DOOR:

Doe mee

 

Reuzeaffiche2018-220px

Deel dit artikel